Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές /

Μαρίδες λιόκαφτες

Μαρίδες λιόκαφτες

Ένας κλασικός τρόπος διατήρησης των ψαριών είναι το αλάτισμα και το λιάσιμο τους μέχρι να αφυδατωθούν ώστε να μπορέσουν να συντηρηθούν. Μεζές για ούζο ή τσίπουρο, θέλει μόνο 2-3 λεπτά στη σχάρα για να ετοιμαστεί.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

Μαρίδες
Χονδρό Αλάτι
Ξίδι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις μαρίδες και τις αφήνουμε στον ήλιο να στεγνώσουν. Κάνουμε ένα μείγμα με χονδρό αλάτι και ξίδι και τις αλείφουμε.

Με τη βοήθεια μιας βελόνας, τις κρεμάμε σε λεπτό σπάγκο, περνώντας τον από τα μάτια των ψαριών. Εναλλακτικά, μπορούν να δεθούν και να κρεμαστούν από την ουρά.

Τις αφήνουμε κρεμασμένες στον ήλιο για 3-4 ημέρες, ώστε να αφυδατωθούν. Στη συνέχεια, τις συντηρούμε σε δροσερό και σκιερό μέρος για 1 μήνα ή στο ψυγείο για περισσότερο.

Πριν καταναλωθούν, ψήνονται για λίγο στα κάρβουνα.

Παραλλαγές

Τα λιόκαυτα ψαράκια είναι κοινή συνήθεια όλων των Κυκλάδων. Γίνονται με μα-ριδάκια, γοπάκια, μικρά σαυρίδια και γενικά με όλα τα λιανά ψαράκια. Στη Σαντορίνη, τα λένε ψαρόλια και τα αγαπούσαν τόσο πολύ, που έκαναν εισαγωγές από τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια. Στην Πάρο, τα λένε μπερτολίνο ή μπορτολίνο και η λέξη προέρχεται από το πορτολίνο, που σημαίνει όρμος ή μικρό λιμανάκι.

Άλλες προτάσεις συνταγών

Τα νησιά των Κυκλάδων