Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές /

Γίγαντες τηγανητοί με σκορδαλιά ντομάτας

Γίγαντες τηγανητοί με σκορδαλιά ντομάτας

Τα όσπρια σε κάθε μορφή δεν λείπουν από τις Κυκλάδες. Εδώ, οι γίγαντες περασμένοι από κουρκούτι, με τη συνοδεία μιας ντοματένιας σκορδαλιάς, ενσωματώνουν όλες τις γεύσεις του αιγαιοπελαγίτικου καλοκαιριού σε μια συνταγή.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

½ κιλό φασόλια γίγαντες
αλάτι

ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
2 ντομάτες, χωρίς σπόρους, σε κυβάκια
5-6 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (την ψίχα)
3-5 σκελίδες σκόρδο
120 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. θρούμπι
2-3 κ.σ. ξίδι από κρασί
αλάτι

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κουτάκι μπίρα παγωμένη
αλάτι, πιπέρι
½ λίτρο έ.π. ελαιόλαδο (για το τηγάνι)

Εκτέλεση

ΓΙΓΑΝΤΕΣ: Βάζουμε αποβραδίς τους γίγαντες να μουλιάσουν σε νερό. Την επομένη, τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε σε άφθονο νερό να πάρουν μια βράση. Αδειάζουμε το νερό, προσθέτουμε φρέσκο και βράζουμε για 1-1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα, προσθέτουμε το αλάτι και δοκιμάζουμε (όχι νωρίτερα, για να μη «σφίξουν»).

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ: Λαδώνουμε ελαφρά τις ντομάτες και τις ψήνουμε στον φούρνο, στους 150°C, για 30 λεπτά, ώστε να στεγνώσουν. Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε καλά με τα χέρια. Χτυπάμε, κατά προτίμηση στο μπλέντερ (όχι στο μούλτι για να μη γίνει «λαστιχωτή»), το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το θρούμπι, το ξίδι και το αλάτι. Προσθέτουμε το βρεγμέ-νο ψωμί και χτυπάμε λίγο ακόμη για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ελέγχουμε την υφή και συμπληρώνουμε, αν χρειαστεί, ελαιόλαδο ή ψωμί. Δοκιμάζουμε για αλατο-πίπερο και ξίδι. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε με προσοχή. ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Θα σχηματιστεί ένας παχύρρευστος χυλός. Ρίχνουμε μέσα τους γίγαντες και ανακατεύουμε ελαφρά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, σε μέτρια φωτιά. Με ένα κουτάλι παίρνουμε ένα ένα φασόλι και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι, προσέχοντας να μην κολλάνε μεταξύ τους. Αποφεύγουμε να βάλουμε πολλούς μαζί στο τηγάνι, για να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του λαδιού. Τους τηγανίζουμε για περίπου 1-1½ λεπτό και τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Στραγγίζουμε τους γίγαντες σε απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρουμε σε πιατέλα, με τη σκορδαλιά ντομάτας σε ένα μπολάκι.

Παραλλαγές

Στη Σύρο, αλλά και στη Σίφνο, τους βρήκαμε σερβιρισμέ-νους με σάλτσα ντομάτας. Σε κάθε περίπτωση, το τηγάνι ζητάει δίπλα του ένα συνοδευτικό δροσιστικό, οπότε θα τους ταίριαζε και γιαούρτι με ελαιόλαδο, σκόρδο και μυρωδικά.

Άλλες προτάσεις συνταγών

Τα νησιά των Κυκλάδων