Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Κέα /

Κόκορας κρασάτος

Κόκορας κρασάτος

Κέα
Ο κόκορας, σε αντίθεση με την κότα που υπάρχει σε αφθονία, είναι ένα φαγητό της γιορτής, λόγω σπανιότητας, για τα περισσότερα νησιά. Τα υλικά δεν είναι διαφορε-τικά από εκείνα ενός κοκκινιστού κοτόπουλου, όμως ο χρόνος που απαιτείται για το μαγείρεμά του και η νοστιμάδα του κάνουν τη διαφορά.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

1 μεγάλος κόκορας, κομμένος σε μερίδες
100 ml έ.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
2-3 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα στον τρίφτη
250 ml κόκκινο ελαφρύ ή ροζέ ξηρό κρασί
2-3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
4-5 κόκκοι μπαχαριού
1 ξυλάκι κανέλας
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τον κόκορα σε μια κατσαρόλα με νερό, τόσο ώστε να τον καλύπτει, μέχρι να μαλακώσει και κρατάμε το ζουμί του. Σε μια άλλη πλατιά και χαμηλή κατσαρό-λα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά, και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του κόκορα, λίγα λίγα, απ’ όλες τις πλευρές. Μόλις ροδίσουν ομοιόμορφα, τα βγάζουμε σε µια πιατέλα. Ρίχνουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε, πάντα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνουν σχεδόν διάφανα.

Βάζουµε τον κόκορα στη χαμηλή κατσαρόλα, σβήνουµε µε το κρασί και περιµένουµε 2 λεπτά µέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ του. Προσθέτουµε την ντομάτα και τον πελτέ, κουνάμε λίγο την κατσαρόλα να ανακατευτούν τα υλικά και προσθέτουµε το μπαχάρι, το αλατοπίπερο και την κανέλα. Συμπληρώνουμε με λίγο από τον ζωμό που κρατήσαμε, τόσο που να µισοσκεπάζει τα κοµµάτια του πουλερικού, και χαµηλώνουµε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουµε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν δεν έχει µαλακώσει αρκετά ο κόκορας, τον αφήνουµε λίγο ακόµη. Αν χρειαστεί, προσθέτουµε επιπλέον ζωμό, ζεστό για να μη διακοπεί ο βρασμός. Αν ο κόκορας δεν είναι «αλανιάρης», ελευθέρας βοσκής, δεν χρειάζεται βράσιμο πριν από το μαγείρεμα.

Σερβίρεται ζεστός, με ζυμαρικά, αλλά και με πατάτες μαγειρεμένες στη σάλτσα του ή τηγανητές.

Παραλλαγές

Συνήθως κοκκινιστός, με φρέσκες ντομάτες ή με πελτέ, ανάλογα με την εποχή, αρωματίζεται με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που συνηθίζουν σε κάθε τόπο, ακόμη και σε κάθε σπίτι. Αλλού είναι η δάφνη και το μπαχάρι, αλλού τα κανελογαρίφαλα, αλλού μόνο μυρω-δικά. Σε όλες τις εκδοχές, πρωταγωνιστής παραμένει το νοστιμότατο κρέας του αλανιάρικου πτηνού.

Άλλες συνταγές από το νησί: Κέα

Τα νησιά των Κυκλάδων