Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Κέα /

Μελιτζάνες με πατάτες και πασπαλά

Μελιτζάνες με πατάτες και πασπαλά

Κέα
Ένα κλασικό ελληνικό καλοκαιρινό πιάτο σε μια νησιώτικη παραλλαγή. Κάθε είδους λαχανικό, καλοκαιρινό ή χειμωνιάτικο, όσπρια, ακόμη και άγρια χόρτα, αρτύζονταν με τα προϊόντα των χοιροσφαγίων σε όλα τα κυκλαδονήσια. Αποτέλεσμα, πιάτα πλούσια σε γεύση και αρώματα, με λίγο κρέας.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

4 μελιτζάνες, σε κύβους
2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
5-6 κομμάτια πασπαλά με τη γλίνα του, σε κύβους (ή 500 γρ. χοιρινό μπούτι με το λίπος του, 1 κ.γ. θρούμπι, αλάτι, πιπέρι)
1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
2-3 πατάτες, σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και τις κό-βουμε σε κύβους, περίπου 3,5 εκ. Τις βάζουμε σε νερό με αλάτι για να ξεπικρίσουν και να μη μαυρί-σουν, για 30-40 λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις στύ-βουμε καλά να μη μείνει νερό.

Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια πλατιά κατσαρόλα και μόλις κάψει ρίχνουμε τον πασπαλά με τη γλίνα, δηλαδή το λίπος του. Μόλις λιώσει, ρίχνουμε το κρεμμύδι, τις μελιτζάνες και τις πατάτες. Ανακατεύουμε ώστε να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές και προσθέτουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε 2-3 φορές και σβήνουμε με τον πελτέ αραιωμένο σε χλιαρό νερό και την ντομάτα. Ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού η ντομάτα και προσθέτουμε καυτό νερό μέχρι να μισο-καλύψει τα υλικά μας. Δοκιμάζουμε, αλατίζουμε με προσοχή γιατί το κρέας έχει αλάτι, ρίχνουμε πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ελέγχουμε αν έχουν γίνει και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη. Τέλος, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό. Σερβίρεται ζεστό.

Αν δεν έχουμε πασπαλά, τσιγαρίζουμε χωριστά το χοιρινό με το λίπος του και λίγο ελαιόλαδο, θρούμπι, αλάτι και πιπέρι και αφού λιώσει το λίπος και τραγανίσει καλά το κρέας, συνεχίζουμε τη διαδικασία όπως την περιγράψαμε.

Εναλλακτικά, μπορούμε να αναζητήσουμε στα κα-ταστήματα με κρητικά προϊόντα τα κρητικά σύγλινα, διατηρημένα στη γλίνα τους.

Παραλλαγές

Λαδερά και όσπρια παίρνουν άρωμα και γεύση από τα τσίγαρα ή σίσιρα, ανάλογα πώς τα λένε σε κάθε νησί, ή από τα σύγλινα. Η γλίνα, το χοιρινό λίπος δηλαδή, μπορεί να «ακούγεται» ως ανθυγιεινό υλικό, είναι όμως εκείνο που δίνει την έξτρα νοστιμιά σε όλα αυτά τα πιάτα.

Άλλες συνταγές από το νησί: Κέα

Τα νησιά των Κυκλάδων