Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Αντίπαρος /

Χταπόδι τηγανητό

Χταπόδι τηγανητό

Αντίπαρος
Μεζές της ευκολίας και της νοστιμιάς, ιδανική συνοδεία της σούμας, του κυκλαδίτικου τσίπουρου. Απαιτεί φρεσκοψαρεμένο και πολύ τρυφερό, όχι μεγάλο, χταπόδι, το οποίο αμέσως μετά το παραγούλιασμα καταλήγει στο τηγάνι. Το συναντάμε σε όλες τις Κυκλάδες, όπου το χταπόδι μαγειρεύεται με πολλούς και ενδιαφέροντες τρόπους.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

2 μέτρια, τρυφερά χταπόδια
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
έ.π. ελαιόλαδο (για το τηγάνι)
χυμό από λεμόνι ή ξίδι

Εκτέλεση

Κόβουμε τις κουκούλες από το χταπόδι και τις καθαρίζουμε. Κόβουμε ένα ένα τα πλοκάμια. Κόβουμε τις κου-κούλες στα τέσσερα. Τα αλευρώνουμε όλα καλά και τα τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και μόλις κάψει βάζουμε το χταπόδι με προσοχή μην «πεταχτεί» το λάδι. Δεν βάζουμε περισσότερα από 3-4 κομμάτια κάθε φορά για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και γίνουν «βραστά». Με μια σπάτουλα τα γυρίζουμε να τηγανιστούν απ’ όλες τις πλευρές. Δεν χρειάζεται πολύ δυνατή φωτιά, γιατί θα καούν απέξω και μέσα θα μείνουν ωμά.

Εάν το χταπόδι είναι μεγάλο και τα πλοκάμια σκληρά, πριν το τηγάνι τα ζεματίζουμε σε μια σκεπασμένη κατσαρόλα μόνο με τα υγρά που θα βγάλουν τα ίδια, για 15-20 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμα, τα σερβίρουμε σε πιατέλα και τα πε-ριχύνουμε με λίγο ξίδι ή λεμόνι.

Παραλλαγές

Στη Σαντορίνη, θα το δούμε να σερβίρεται με φάβα. Σε άλλα νησιά, με φρέσκα κρίταμα ή τουρσί. Παντρεύεται αρμονικά με σιφνέικη καππαροσαλάτα ή με συριανή μαϊντανοσαλάτα.

Άλλες συνταγές από το νησί: Αντίπαρος

Τα νησιά των Κυκλάδων