Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Νάξος /

Χοιρινό ρόστο

Χοιρινό ρόστο

Νάξος
Είναι το κατ’ εξοχήν αποκριάτικο φαγητό της ορεινής Νάξου και ειδικά της Απειράνθου. Το μυστικό του είναι το πολύ σκόρδο και το αργό μαγείρεμα.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

2 κιλά μπούτι χοιρινό ή σπάλα (ολόκληρο, άκοπο κομμάτι)
6-7 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι έ.π. ελαιόλαδο
1 ποτήρι ελαφρύ κόκκινο ξηρό κρασί
1 φύλλο δάφνης
2-3 ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 πακέτο μακαρόνια με τρύπα
200 γρ. Αρσενικό τυρί*, τριμμένο
αλάτι, πιπέρι

* Το Αρσενικό τυρί μπορεί να αντικατασταθεί με ένα άλλο Κεφαλοτύρι.

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου, τις ανακατεύουμε με αλατοπίπερο και τις καρφώνουμε στο κρέας αφού ανοίξουμε τρύπες με μυτερό μαχαίρι. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές, για τουλάχιστον 15
λεπτά, γυρίζοντάς το συχνά. Μόλις πάρει καστανό χρώμα, σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί
το αλκοόλ, σε 1-2 λεπτά, ρίχνουμε το δαφνόφυλλο, τις ντομάτες, τον πελτέ και αλατοπιπερώνουμε. Συμπληρώνουμε τα υγρά, προσθέτοντας ζεστό νερό τόσο ώστε να φτάσει στη μέση του κρέατος, σκεπά-
ζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 2 ώρες (υπολογίζουμε 1 ώρα ανά
κιλό). Βγάζουμε το κρέας, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο
και το κόβουμε σε φέτες. Στη σάλτσα του προσθέτουμε καυτό νερό και μόλις
πάρει βράση ρίχνουμε τα μακαρόνια. Όταν γίνουν, πρέπει να έχουν μείνει με τη σάλτσα τους.
Σερβίρουμε κρέας με μακαρόνια και πασπαλίζουμε με Αρσενικό τυρί, τριμμένο.

Παραλλαγές

Μπορούμε αντί για μακαρόνια να ρίξουμε στην κατσαρόλα πατάτες κομμένες κυδωνάτες, που θα έχουμε τηγανίσει προηγουμένως ελαφρά σε ελαιόλαδο και θα τις αφήσουμε να «τραβήξουν» τη σάλτσα σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Για αυτή την ποσότητα υπολογίζουμε 4 μεγαλούτσικες πατάτες.

Άλλες συνταγές από το νησί: Νάξος

Τα νησιά των Κυκλάδων