Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Σίφνος /

Χοιρινό με φασόλες στη σκεπασταριά

Χοιρινό με φασόλες στη σκεπασταριά

Σίφνος
Ο ξυλόφουρνος άναβε μία φορά την εβδομάδα, συνήθως Σάββατο, για να ψηθούν τα ψωμιά της κάθε οικογένειας. Μαζί έμπαινε και ένα φαγητό, για την Κυριακή, ώστε η νοικοκυρά να μπορέσει να πάει με τους υπόλοιπους στην εκκλησία. Η προσθήκη κρέατος στα όσπρια δεν ήταν συχνή και γινόταν κυρίως όταν υπήρχε γιορτή στο σπίτι.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

1 κιλό χοιρινό μπούτι, κομμένο σε μικρές μερίδες
½ κιλό λευκά φασόλια, χονδρά
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
100 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 καρότο, σε ροδέλες
1 πατάτα, σε λεπτές φέτες
2-3 κολοκυθάκια, σε ροδέλες
αλάτι, πιπέρι
περίπου 1 λίτρο νερό
το κατάλληλο σκεύος (σκεπασταριά ή γάστρα)

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια. Την επομένη τα βάζουμε να πάρουν μια βράση για 10-15 λεπτά και τα σουρώνουμε. Βάζουμε στη σκεπασταριά το κρέας, τα φασόλια και όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Προσθέτουμε νερό όσο να τα σκεπάσει. Κλείνουμε το σκεύος και το βάζουμε στον φούρνο στους 150°C.

Αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί για 5-6 ώρες. Στόχος μας είναι να πιει όλο το νερό και να μείνει μόνο με το λάδι του.

Παραλλαγές

Οι σκεπασταριές ή οι γάστρες δίνουν τη δυνατότητα για αργό ψήσιμο, χωρίς πολλά υγρά, με αποτέλεσμα το φαγητό να έχει πλούσια και συμπυκνωμένη γεύση. Τα υλικά ποικίλλουν ανάλογα με τα βρισκούμενα και την έμπνευση της νοικοκυράς. Συνήθως παντρεύονται κρέας με λαχανικά και όσπρια ή κρέας με πατάτες.

Άλλες συνταγές από το νησί: Σίφνος

Τα νησιά των Κυκλάδων