Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Μήλος /

Σκορδολάζανα

Σκορδολάζανα

Μήλος
Η συγκεκριμένη συνταγή έχει τόσες εκδοχές στο νησί όσες και οι νοικοκυρές του. Τα λαζάνια αναμειγνύονται με σκέτη σκορδαλιά πατάτας, με σκορδαλιά ψωμιού, με σκορδαλιά και σάλτσα ντομάτας, με σκορδαλιά δουλεμένη με πελτέ, με μυρωδικά ή χωρίς. Όλες είναι σωστές και όλες είναι νόστιμες.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΖΆΝΙΑ
1 κιλό αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
5 αυγά
1 ποτήρι νερό
1 κ.σ. αλάτι

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 ml νερό
4 σκελίδες σκόρδο, που έχουν μετατραπεί σε αλοιφή με 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. ξίδι
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. κοφτές μηλέικο μπελτέ
ίσως λίγο επιπλέον έ.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

ΛΑΖΑΝΙΑ: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά, ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα στο ψυγείο και έπειτα την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 2 εκατοστών και μήκους 20-25 εκατοστών. Βράζονται σε αλατισμένο νερό είτε φρέσκα είτε αφού στεγνώσουν.

ΣΑΛΤΣΑ: Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς το αλεύρι και το νερό, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνει μια «λαστιχωτή» μάζα. Χρειάζεται υπομονή.

Αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 1 ώρα, προσθέτουμε την αλοιφή του σκόρδου και το αλάτι και ανακατεύουμε, ελέγχοντας αν χρειάζεται επιπλέον ελαιόλαδο, ώστε η υφή της να είναι λεία, χωρίς σβόλους. Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα λαζάνια, κανονίζοντας τον χρόνο ανάλογα με το είδος του ζυμαρικού.

Μεταφέρουμε το μείγμα της σάλτσας σε ένα βαθύ τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τον μπελτέ, 2 κ.σ. από το νερό όπου έβρασαν τα λαζάνια και ανακατεύουμε, μέχρι η σάλτσα να γίνει λεία. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα λαζάνια, με τρυπητή κουτάλα, χωρίς να τα σουρώσουμε, μέσα στη σάλτσα. Ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα λαζάνια με τη σάλτσα και σερβίρουμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο από το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά.

Παραδοσιακά, τρώγονται χωρίς τυρί, μια και η σάλτσα είναι πληθωρική.

Παραλλαγές

Η πιο απλή μακαρονάδα του Αιγαίου. Στην Ανάφη, τα σκορδομπάλοτα, τα χειροποίητα ζυμαρικά, σερβίρονται με ντοματόσαλτσα σκόρδου και τυρί. Το ίδιο πιάτο στη Σαντορίνη λέγεται σκορδομακάρονα, όπου η σάλτσα γίνεται με ντομάτα ή πελτέ ή ακόμη και σκέτο τσιγαρισμένο σκόρδο. Στη Μύκονο και την Τήνο, η νηστίσιμη εκδοχή θέλει επάνω στη σάλτσα ντομάτας, αντί για τριμμένο τυρί, θρυμματισμένα παξιμάδια.

Άλλες συνταγές από το νησί: Μήλος

Τα νησιά των Κυκλάδων