Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Άνδρος /

Σαλάτα με αντράχλα

Σαλάτα με αντράχλα

Άνδρος
Η αντράχλα ή γλιστρίδα είναι ένα ζιζάνιο που μας ήρθε κάποτε από την Ινδία και φυτρώνει παντού, όπου υπάρχει υποψία νερού. Είναι τραγανή, χυμώδης, με λεπτή γεύση και ταιριάζει με το ελληνικό καλοκαίρι.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

2 μεγάλες ντομάτες l 1 ατζούρι ή 1 αγγούρι
1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι αντράχλα (γλιστρίδα)
3-4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
120 γρ. μαλακό τυρί Πετρωτή¹
αλάτι

¹ Μια Ξινομυζήθρα θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Πετρωτή.

Εκτέλεση

Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε φέτες. Κόβουμε το ατζούρι ή το αγγούρι και το κρεμμυδάκι σε ροδέλες. Πλένουμε την αντράχλα και ξεχωρίζουμε τα τρυφερά φύλλα. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε αλάτι, ελαιόλαδο, ρίγα-νη και ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε την Πετρωτή σε κυβάκια και την απλώνουμε πάνω στη σαλάτα.

Σερβίρεται με φρέσκο ζυμωτό ψωμί ή με κρίθινα παξιμάδια.

Παραλλαγές

Θα μπορούσαμε να μετρήσουμε τόσες παραλλαγές όσες έχει η «χωριάτικη» σαλά-τα από άκρη σε άκρη της χώρας. Ας κρατήσουμε ότι ταιριάζει με τα αρώματα και τη γεύση της κάππαρης, τις ελιές και τα φρέσκα αρωματικά.

Άλλες συνταγές από το νησί: Άνδρος

Τα νησιά των Κυκλάδων