Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Κύθνος /

Πούλος με το κρέας

Πούλος με το κρέας

Κύθνος
Το μυστικό αυτής της συνταγής είναι η νοστιμιά που δίνει το χοιρινό λίπος του πα-στού στη ζύμη του ψωμιού. Το αποτέλεσμα είναι ένα ψωμί αφράτο και εξαιρετικά αρωματικό.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

1 κιλό χοιρινό παστό, που στην Κύθνο λένε λούτζα, ξαρμυρισμένο από την προηγουμένη

ΓΙΑ ΤΗ ΖΎΜΗ
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή νωπή)
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον (για το άνοιγμα του φύλλου)
λίγο αλάτι
2 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
χλιαρό νερό, όσο πάρει

Εκτέλεση

Κόβουμε το χοιρινό σε κομμάτια. Διαλύουμε τη μαγιά σε 2-3 κουταλιές χλιαρό νερό. Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο, προσθέτοντας σταδιακά όσο χλιαρό νερό χρειαστεί για να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, για περίπου 1 ώρα, σε ζεστό περιβάλλον. Το χωρίζουμε σε μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε χονδρούτσικα φύλλα με τον πλάστη. Κόβουμε τη ζύμη σε δίσκους με διάμετρο περίπου 15 εκ. Μοιράζουμε το κρέας στο κέντρο κάθε δίσκου και κλείνουμε τα πιτάκια σε μισοφέγγαρο. Τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και περιμένουμε λίγο να ξαναφουσκώσουν.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 180οC, φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά.

Παραλλαγές

Στην Άνδρο, φτιάχνουν τη σισιρόπιτα, ζύμη ψωμιού που στην καρδιά της κλείνει σίσιρα και λουκάνικο σε ροδέλες. Στην Κέα, περίπου το ίδιο ψωμί που ζυμώνεται όμως με τσίγαρα (τα τζιώτικα σίσιρα) λέγεται τσιγαρόπιτα.

Άλλες συνταγές από το νησί: Κύθνος

Τα νησιά των Κυκλάδων