Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Τήνος /

Πατατού

Πατατού

Τήνος
Τη λένε και πατατόπιτα, πατέ ή μπομπότα. Στην πραγματικότητα είναι ένας πουρές πατάτας αναμεμειγμένος με γευστικά τηνιακά τυριά, ψημένος στον φούρνο. Απαραίτητη σε κάθε πανηγύρι και γιορτή του νησιού, σερβίρεται ως κρύος μεζές.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

1½ κιλό πατάτες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. βούτυρο
5-6 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη
2 αυγά, χτυπημένα
½ φλιτζάνι τυρί, τριμμένο, κατά προτίμηση ξερό Βολάκι ή Γραβιέρα Τήνου
2 κ.σ. δυόσμο (τα φύλλα), ψιλοκομμένο
80 ml φρέσκο γάλα
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με το πιρούνι ή τις περνάμε από τον μύλο του πουρέ. Δεν τις βάζουμε στο μούλτι γιατί δίνουν ένα ενοχλητικό, λαστιχωτό αποτέλεσμα. Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε μια λεκάνη βάζουμε τον πουρέ και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα υπόλοιπα υλικά.

Ανακατεύουμε καλά, ώστε να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές, σχετικά σφιχτό μείγμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο τυρί ή τριμμένη φρυγανιά για να σφίξει. Σε λαδωμένο ή βουτυρωμένο ταψί, διαστάσεων περίπου 15 x 25 εκ., απλώνουμε το μείγμα, το στρώνουμε και χαράζουμε την επιφάνεια σε τετράγωνα ή ρόμβους.

Ραντίζουμε με τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 190°C-200°C, φούρνο για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια της πίτας. Την αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε.

Παραλλαγές

Η πατατού σε κάθε σπίτι φτιάχνεται με τη συνταγή που πάει από μητέρα σε κόρη. Από κάποιες λείπουν τελείως το κρεμμύδι, τα μυριστικά και το γάλα, σε άλλες προσθέτουν ξερή ρίγανη και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Σε κάποιες εκδοχές, μάλιστα, στα υλικά συμπεριλαμβάνεται και τηνιακό λουκάνικο σε ροδέλες. Αντί για φρυγανιά, μπορούμε να την πασπαλίσουμε με λίγο σιμιγδάλι για πιο τραγανό αποτέλεσμα.

Άλλες συνταγές από το νησί: Τήνος

Τα νησιά των Κυκλάδων