Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Σαντορίνη /

Ντοματοκεφτέδες

Ντοματοκεφτέδες

Σαντορίνη
Οι διάφοροι ψευτοκεφτέδες, χωρίς κρέας δηλαδή, συνηθίζονται στις Κυκλάδες. Φτιάχνονται με εποχικά υλικά και μυρωδικά, ενώ κάποιες φορές αξιοποιούν το φαγητό της προηγούμενης ημέρας, κυρίως όσπρια. Ειδικά στη Σαντορίνη, οι άνυδρες μικρές ντομάτες αρωματίζονται με δυόσμο και ρίγανη, ενώ κάποιες φορές αρτύζονται με παστό μπακαλιάρο ή ψιλοκομμένα ψαρόλια.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

500 γρ. ντοματάκια Σαντορίνης ή σφιχτά, κόκκινα πομοντόρια ή ντοματάκια τσέρι
1 κολοκυθάκι Σαντορίνης σφαιρικό (προαιρετικά)
1-2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι δυόσμο, ψιλοκομμένο
1½-2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι, πιπέρι
l έ.π. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
(για το τηγάνι)

Εκτέλεση

Κόβουμε σε κυβάκια και αφήνουμε τις ντομάτες στο σουρωτό να στραγγίξουν για 15 λεπτά. Τρίβουμε το κολοκυθάκι και το στύβουμε να φύγουν τα υγρά. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τις ντομάτες και το κολοκυθάκι, μαζί με τα ψιλοκομμένα υλικά,
το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά. Αν το μείγμα είναι πολύ στεγνό, προσθέτουμε λίγο
νερό. Αφήνουμε το μείγμα λίγες ώρες στο ψυγείο να «δέσουν» τα υλικά.
Ρίχνουμε κουταλιές από τον χυλό σε ένα τηγάνι με καυτό λάδι και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι
να ροδοκοκκινίσουν. Δεν τους βάζουμε σε δυνατή φωτιά για να μην καούν απέξω και μείνουν ωμοί
μέσα, ούτε ρίχνουμε ταυτόχρονα πολλούς κεφτέδες στο καυτό λάδι, γιατί πέφτει η θερμοκρασία του και
θα γίνουν σαν βραστοί. Τους γυρίζουμε να τηγανιστούν και από την άλλη πλευρά. Τους μεταφέρουμε
σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να φύγουν τα περιττά λάδια. Σερβίρονται ζεστοί.

Παραλλαγές

Στην Ίο, οι ντοματοκεφτέδες γίνονται με φρέσκια ντομάτα, στην Κίμωλο και τη Μήλο, σαν τηγανίτες, με κομμένη λιαστή ντομάτα και δυόσμο. Στη Σύρο και τη Σέριφο, ολόκληρες λιαστές ντομάτες τηγανίζονται σε κουρκούτι, το ίδιο και στην Τήνο, όπου, όμως, αρωματίζονται με μάραθο. Στη Μύκονο και τη Νάξο, τηγανίζουν φέτες πράσινης ντομάτας σε κουρκούτι.

Άλλες συνταγές από το νησί: Σαντορίνη

Τα νησιά των Κυκλάδων