Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Μύκονος /

Μπακαλιάρος με τα φέσκουλα

Μπακαλιάρος με τα φέσκουλα

Μύκονος
Ο παστός μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι παντός καιρού, που διατηρείται εύκολα και για πολύ χρόνο. Σε αυτή την εκδοχή, ένα είδος φρικασέ, παίρνει αρώματα από τα μυρωδικά και γίνεται πιο χορταστικός με την προσθήκη της πατάτας.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

1 κιλό παστός μπακαλιάρος
1 κιλό φέσκουλα (σέσκουλα), χονδροκομμένα με το χέρι
5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, τριμμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση, κατά μήκος
μάραθο, μαϊντανός και μοσχοπαπαδιές (καυκαλήθρες), ψιλοκομμένα
1 κ.σ. πελτέ
4 πατάτες μεσαίου μεγέθους, σε ροδέλες
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον βάζουμε για τουλάχιστον 24 ώρες σε μια λεκάνη με
κρύο νερό στο ψυγείο, αλλάζοντας τακτικά το νερό για να ξαλμυρίσει. Τον ξεπλένουμε και αφαιρούμε
τα κόκαλα, τα πτερύγια και την πέτσα του. Τον στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ξεπλένουμε τα χόρτα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα το
ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Μόλις μαραθούν λίγο, προσθέτουμε τα φέσκουλα, τα αφήνουμε κι αυτά να μαραθούν για 1-2 λεπτά στο ελαιόλαδο και μοιράζουμε από πάνω τα αρωματικά χόρτα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ, 1 ποτήρι χλιαρό νερό, τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε πάνω από τα χόρτα τον κομμένο μπακαλιάρο. Τρίβουμε από πάνω λίγο επιπλέον πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει για περίπου 30 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.

Παραλλαγές

Αντί για πελτέ, μπορούμε να ρίξουμε στην κατσαρόλα, μερικά λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, τον χυμό και το ξύσμα 1 λεμονιού και να αφήσουμε να πάρουν μια βράση, πριν σερβίρουμε. Όλα τα άγρια χόρτα ταιριάζουν σε αυτή τη μαγεριά, που ψήνεται ωραιότατα και στον φούρνο.

Άλλες συνταγές από το νησί: Μύκονος

Τα νησιά των Κυκλάδων