Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Τήνος /

Μαραθοτηγανίτες

Μαραθοτηγανίτες

Τήνος
Το άγριο μάραθο, το ανοιξιάτικο μυρωδικό που πλημμυρίζει τα νησιά μας, έχει χαρακτηριστικό, ιδιαίτερα αγαπητό, άρωμα. Με λίγο αλεύρι και μπόλικο κρεμμύδι γίνεται το ιδανικό ταίρι για το ούζο ή το τσίπουρο.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ποτήρι (περίπου) χλιαρό νερό
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άγριο μάραθο, ψιλοκομμένο*
αλάτι, πιπέρι
έ.π. ελαιόλαδο (για το τηγάνι)

* Το άγριο μάραθο έχει διαφορετικά, πιο ευγενικά, αρώματα από το καλλιεργημένο. Αν τα αρώματα μας φαίνονται έντονα, μπορούμε να βάλουμε μισή ποσότητα ήμερο μάραθο και μισή άνηθο.

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε καλά τα υλικά με το αλεύρι και το νερό, μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις ρίχνουμε στο τηγάνι, σε καυτό ελαιόλαδο, λίγες λίγες, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα και να έχουν τηγανιστεί μέχρι το κέντρο, ώστε να μην
αφήνουν «λασπωμένη» αίσθηση. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, να φύγει το περιττό λάδι. Σερβίρονται ζεστές, μαζί με γιαούρτι, αρωματισμένο με μάραθο.

Παραλλαγές

Οι μαραθοτηγανίτες συχνά εμπλουτίζονται με τριμμένο καρότο και κολοκύθι. Θα τις βρούμε και στη Σέριφο, στη Σίφνο, αλλά και στην Κρήτη, όπου επίσης είναι πολύ αγαπητές. Αν προσθέσουμε στο μείγμα 2 αυγά και τριμμένο τυρί, ξερό Βολάκι ή Γραβιέρα, και το πλάσουμε σε μπαλάκια, θα έχουμε τους μαραθοκεφτέδες.

Άλλες συνταγές από το νησί: Τήνος

Τα νησιά των Κυκλάδων