Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Τήνος /

Λιβιά «μακαρονάδα»

Λιβιά «μακαρονάδα»

Τήνος
Ο τίτλος της συνταγής θα μπορούσε να είναι «ο θρίαμβος του αυγουστιάτικου μποστανιού». Σαλάτα και κύριο γεύμα μαζί, οι ζουμερές κατακόκκινες ντομάτες και τα τρυφερά λιβιά αρτύζονται με τα γαλατένια αρώματα του τυριού.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

½ κιλό λιβιά (αμπελοφάσουλα)
αλάτι
2 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο ή έ.π. ελαιόλαδο
τυρί Βολάκι φρέσκο, τριμμένο

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
3-4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
½ κιλό ώριμες ντομάτες
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

ΣΑΛΤΣΑ: Σε ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και να γίνει διάφανο. Ρίχνουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε μια-δυο φορές και προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.

ΛΙΒΙΑ: Κόβουμε τις άκρες από τα φασολάκια κι αν χρειάζεται τραβάμε τις ίνες από τα πλαϊνά. Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό, τόσο όσο να μείνουν τραγανά, αλλά όχι ωμά. Επειδή συνήθως είναι πολύ τρυφερά, είναι ζήτημα λίγων λεπτών να παραβράσουν. Τα σουρώνουμε και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα. Τα περιχύνουμε με βούτυρο ή λίγο ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το τυρί, ανακατεύουμε και από πάνω απλώνουμε τη σάλτσα και λίγο τυρί ακόμη. Σερβίρονται ζεστά ή χλιαρά.

Παραλλαγές

Η σάλτσα ντομάτας μπορεί να μείνει ωμή και να καλύψουμε με αυτήν τα λιβιά, αφού απλά αναμείξουμε όλα τα υλικά μαζί. Λίγα φύλλα δυόσμου ή βασιλικού θα προσθέσουν ωραία αρώματα. Συχνά συναντάμε τα αμπελοφάσουλα σερβιρισμένα, αντί για σάλτσα, με ξιδάτη σκορδαλιά, που τους ταιριάζει πολύ. Ιδιαίτερα αν της προσθέσουμε και λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα.

Άλλες συνταγές από το νησί: Τήνος

Τα νησιά των Κυκλάδων