Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Νάξος /

Κουκουλομαέργια

Κουκουλομαέργια

Νάξος
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, για το τυχερό του νέου έτους και πλούσια σοδειά, συνήθιζαν να φτιάχνουν μια σούπα με σιτηρά και όσπρια, τα κουκουλομαέρ(γ)ια, που μοιάζει να είναι μνήμη των αρχαίων πολυσπορίων. Κούκουλα, αυτό που σε άλλες περιοχές λένε κόρες ή κούκλες, είναι ολόκληρος ο καρπός της καλαμποκιάς.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

2 φλιτζάνια αποξηραμένοι σπόροι καλαμποκιού
1 φλιτζάνι άσπρα ξερά φασόλια
1 φλιτζάνι σιτάρι
125 ml έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε αποβραδίς χωριστά τους σπόρους καλαμποκιού, τα φασόλια και το σιτάρι σε 3 μπολ με νερό.
Την επομένη βράζουμε αρχικά χωριστά το καλαμπόκι για 2-3 ώρες μέχρι να «σκάσουν» οι κόκκοι και τότε
προσθέτουμε το σιτάρι. Τα αφήνουμε να βράσουν μαζί για λίγο μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν,
οπότε ρίχνουμε τα φασόλια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι να μαλακώσουν όλα και να χυλώσει
ο ζωμός. Φροντίζουμε να ελέγχουμε τα υγρά της κατσαρόλας, γιατί αν χυλώσουν πολύ ενδέχεται να
κολλήσουν στον πάτο της. Στο τέλος ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο, αφήνουμε να πά-
ρουν μια βράση και σερβίρουμε.

Παραλλαγές

Βράζουμε χωριστά το καλαμπόκι, το σιτάρι και τα φασόλια και αφού μαλακώσουν –και προτού λιώσουν– τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα όπου ήδη βράζουν 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες. Ο χυμός λεμονιού τούς ταιριάζει. Αντί για ξερό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο καλαμπόκι, που χρειάζεται μόνο 10 λεπτά βράσιμο. Σιταρομαέρ(γ)ια λέγονται όταν το βασικό συστατικό είναι το σιτάρι. Μια εντελώς διαφορετική (καμπίσια) εκδοχή γίνεται χωρίς όσπρια ή καλαμπόκι, αλλά με κολοκύθα, κρεμμύδια, δυόσμο και μετζίνα, που μοιάζει με πηχτό χυλό και σερβίρεται με ξύσμα λεμονιού και κανέλα.

Άλλες συνταγές από το νησί: Νάξος

Τα νησιά των Κυκλάδων