Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Κέα /

Κέφαλος πηχτή

Κέφαλος πηχτή

Κέα
Πολύ πριν έρθει στην αστική Αθήνα η μόδα του ζελέ ψαριού που γίνεται με τη βοήθεια ζελατίνας, στα νησιά έκαναν πηχτή, ζηλαδιά ή τσιλαδιά, με τον κέφαλο ή άλλα παχιά ψάρια, που δίνουν ζωμό πλούσιο, εύκολο να πήξει.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

1 μεγάλος κέφαλος, περίπου 1½ κιλό
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
χυμός από 1 λεμόνι
2 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
1 κ.γ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους
1 φύλλο δάφνης
αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το ψάρι. Το αλατίζουμε και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει,
με 6 ποτήρια νερό, το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Βράζουμε για 15 λεπτά, σε δυνατή φωτιά, με ανοιχτή κατσαρόλα, ξαφρίζοντας τακτικά, με τρυπητή κουτάλα. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζουμε προσεκτικά το ψάρι και σουρώνουμε τον ζωμό. Ξεκοκαλίζουμε πολύ προσεκτικά το ψάρι και βάζουμε τα καθαρά ψαχνά του πάλι στον ζωμό. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το ξίδι, το πιπέρι, τη δάφνη και αλάτι, αν χρειάζεται. Βράζουμε ξανά το μείγμα, σε ανοιχτή κατσαρόλα και δυνατή φωτιά, μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα υγρών.
Σουρώνουμε και μοιράζουμε το μείγμα σε μπολ ή βαθιά πιάτα. Βάζουμε την πηχτή στο ψυγείο για 6
ώρες τουλάχιστον πριν τη σερβίρουμε.

Παραλλαγές

Με μουγγρί και σμέρνα κάνουν πηχτή στην Άνδρο και την Πάρο, όπου στον ζωμό προσθέτουν πατάτες για να χυλώσει πιο εύκολα και καρότα ή και σέλινο για το άρωμα. Όταν σουρώνουν τον ζωμό, τα πετάνε. Στη Μύκονο, η πηχτή γίνεται με μουγγρί που βράζει μαζί με τσιγαρισμένο κρεμμύδι.

Άλλες συνταγές από το νησί: Κέα

Τα νησιά των Κυκλάδων