Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Νάξος /

Καλόγερος

Καλόγερος

Νάξος
Λένε πως ονομάστηκε έτσι γιατί η σκουρόχρωμη μελιτζάνα θυμίζει ράσο, ενώ η λιωμένη Γραβιέρα μοιάζει με καλογερίστικο σκουφί. Η τεχνική θυμίζει παραλλαγή στα γνωστά παπουτσάκια με τον κιμά και μάλλον πρόκειται για μια αστική συνταγή, η οποία προστέθηκε σχετικά πρόσφατα στο εδεσματολόγιο του νησιού.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι (κιλότο ή ελιά), σε μικρές μπουκιές
ή σε 8 φέτες
80 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
125 ml ελαφρύ κόκκινο ξηρό κρασί
2 φύλλα δάφνης
100 ml χυμός ντομάτας ή 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 μεγάλη ντομάτα, τριμμένη στον τρίφτη
½ ξυλάκι κανέλας
2-3 κόκκοι μπαχάρι (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
έ.π. ελαιόλαδο (για το τηγάνι)
8 κουταλιές Ξινομυζήθρα ή 8 φέτες Ξινότυρο
κανέλα σε σκόνη
2 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
8 φέτες Γραβιέρα Νάξου

Εκτέλεση

ΜΟΣΧΑΡΙ: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρέας. Μόλις ροδίσει καλά
από όλες τις πλευρές, ρίχνουμε το κρεμμύδι και πριν πάρει χρώμα σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε
το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη, τον χυμό ή τον πελτέ, την τριμμένη ντομάτα, τα μπαχαρικά και λίγο νερό
και αφήνουμε το κρέας να σιγομαγειρευτεί, σε μέτρια φωτιά, έως ότου μαλακώσει, για περίπου 75
λεπτά.
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ: Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και κόβουμε και μια ψιλή φετούλα από
την «κοιλιά» τους ώστε να τους επιτρέψουμε να πατήσουν σταθερά στο ταψί, αν βέβαια χρησιμοποιήσουμε τις στρογγυλές φλάσκες. Τις τηγανίζουμε ελαφρά και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί
που θα ρουφήξει το λάδι του τηγανίσματος. Τις βάζουμε σε ένα ταψί, τις σκάβουμε λίγο με ένα κουτάλι
και βάζουμε στο εσωτερικό τους από μία φέτα ή λίγες μπουκιές κρέας, μία κουταλιά Ξινομυζήθρα ή μία
φέτα Ξινότυρο, τις πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα, σκεπάζουμε με μία φέτα ντομάτας και καλύπτουμε
την ντομάτα με μία φέτα Γραβιέρας. Βάζουμε το φαγητό σε προθερμασμένο, στους 180°C, φούρνο και
το γκρατινάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η Γραβιέρα.
Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες.

Άλλες συνταγές από το νησί: Νάξος

Τα νησιά των Κυκλάδων