Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Άνδρος /

Φουρτάλια

Φουρτάλια

Άνδρος
Φορτάτζια στα βενετσιάνικα σημαίνει ομελέτα. Από εκεί προέρχεται η φουρτάλια, ίσως το πιο γνωστό και αγαπημένο πιάτο της Άνδρου. Η «κλασική» συνταγή θέλει πατάτες, αυγά και λουκάνικα. Ωστόσο, φουρτάλιες γίνονται με άγρια χόρτα, με σπαράγγια, με κολοκυθάκια, με αγκινάρες, με λυράκια (τα τοπικά κολοκύθια), με κουκιά, με κρεμμύδια, ανάλογα με την εποχή και τις διαθέσιμες πρώτες ύλες.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

2 κιλά πατάτες
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
4 λουκάνικα, χοιρνό και λούζα με τη γλίνα τους²
6-8 αυγά
2 κ.σ. τυρί Βολάκι ξερό, τριμμένο¹
2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ρίγανη l αλάτι, πιπέρι

¹ Μια ξερή μυζήθρα θα μπορούσε να αντικαταστήσει το Βολάκι, αν και αξίζει να αναζητήσετε το αυθεντικό προϊόν.

² Εκτός από τα ανδριώτικα (χοιρνό, λούζα, λουκάνικα), τα χειροποίητα λουκάνικα αρωματισμένα με θυμάρι ή θρούμπι είναι κατάλληλα. Σε αυτή την περίπτωση, αντί για τη γλίνα, βάζουμε 4 κ.σ. βούτυρο.

Εκτέλεση

Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες μέτριου πάχους και τις αλατίζουμε.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, βάζουμε τις πατάτες, το χοιρνό, τη λούζα και τα λουκάνικα με τη γλίνα τους. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να μαγειρευτούν. Έπειτα από 15 λεπτά, βγάζουμε τα κρεατικά και συνεχίζουμε μόνο με τις πατάτες, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν βουτυρένιες.

Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε στο μείγμα το τυρί, πιπέρι και τα μυρωδικά. Ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι, το κουνάμε να πάει παντού και αφήνουμε τη φουρτάλια να ψηθεί σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ελέγχουμε με μια σπάτουλα και μόλις ροδίσει από κάτω, με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου, γυρίζου-με τη φουρτάλια από την άλλη πλευρά. Την αφήνουμε να σιγοψηθεί και να ροδίσει. Το αποτέλεσμα είναι μια παχιά, αφράτη ομελέτα.

Περνάμε για λίγο από τηγάνι τα λουκάνικα, το χοιρ-νό και τη λούζα και τα ακουμπάμε καυτά πάνω στη φουρτάλια, την ώρα που τη σερβίρουμε.

Για να πετύχει η φουρτάλια θέλει τον χρόνο της, που δεν είναι λιγότερο από 50 λεπτά με 1 ώρα. Οι πατάτες σιγοβράζουν στο λίπος για να νοστιμίσουν και τα αυγά σιγοψήνονται για να γίνουν μέχρι το κέντρο χωρίς να καούν εξωτερικά.

Παραλλαγές

Στην Τήνο, με το ίδιο όνομα λέγονται οι ομελέτες που γίνονται είτε με λουκάνικο και πατάτες είτε με εποχικά λαχανικά, όπως ακριβώς και στην Άνδρο. Στην Κέα, λέγεται πασπαλάς, από τα ομώνυμα κομμάτια σύγλινου χοιρινού. Στη Σαντορίνη, το όνομα για την ομελέτα είναι το ελληνικό μεσαιωνικό σφουγγάτο (από τον σπόγγο) και το χρωστάει στη σπογγώδη υφή της. Πάντως, με το ένα ή με το άλλο όνομα σε όλα τα νησιά τα αυγά παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή διατροφή και συνήθως εμπλουτίζονται είτε με λαχανικά εποχής είτε με φαγητό που έχει μείνει από την προηγουμένη.

Άλλες συνταγές από το νησί: Άνδρος

Τα νησιά των Κυκλάδων