Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Σαντορίνη /

Φαβατοκεφτέδες

Φαβατοκεφτέδες

Σαντορίνη
Συνήθως, οι κεφτέδες, η φαβατομελέτα και η φαβατόσουπα ήταν τα πιάτα της επόμενης ημέρας. Που σημαίνει ότι αξιοποιούσαν όση φάβα είχε μείνει, με τρόπους έξυπνους και γευστικούς. Σήμερα, είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μεζέδες.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΒΑ
½ κιλό φάβα Σαντορίνης
1 μεγάλο κρεμμύδι
1½ λίτρο νερό
αλάτι

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΕΦΤΕΔΕΣ
4 φλιτζάνια φάβα, μαγειρεμένη
1 κρεμμύδι, τριμμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. ρίγανη
100 ml έ.π. ελαιόλαδο
4 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
4-5 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
5-6 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι
1 αυγό (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
χονδρό σιμιγδάλι
έ.π. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο (για το τηγάνι)

Εκτέλεση

ΦΑΒΑ: Βράζουμε τη φάβα με ολόκληρο το κρεμμύδι και αλάτι, σε μέτρια προς σιγανή φωτιά, μέχρι να
πιει όλο το νερό και να γίνει σαν κρέμα. Πετάμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και τη μεταφέρουμε σε
ένα μπολ. Αν στο τέλος του βρασμού δεν έχει λιώσει, ένα ραβδομπλέντερ ή ένα μπλέντερ θα κάνει τη δουλειά, αφού πετάξουμε το κρεμμύδι. Την αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα τη βάζουμε στο ψυγείο για 2-3
ώρες να σφίξει.
ΚΕΦΤΕΔΕΣ: Βγάζουμε τη φάβα από το ψυγείο και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλο-
ντος. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί, ώστε να δημιουργηθεί ένα σφιχτό μείγμα. Βάζουμε το χονδρό σιμιγδάλι σε ένα πιάτο. Πλάθουμε κεφτέδες και τους τυλίγουμε σε χονδρό σιμιγδάλι.
Τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε καυτό λάδι, σε μέτρια φωτιά για να μη μαυρίσουν, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τους μεταφέρουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι. Σερβίρονται με καππαρόκουμπα γιαχνί.

Παραλλαγές

Σε όλα τα κυκλαδονήσια, όπου υπάρχει η φάβα και όπου μαγειρεύεται, υπάρχουν και οι φαβατοκεφτέδες. Στη ζύμη, το σιμιγδάλι μπορεί να αντικατασταθεί με αλεύρι και το πανάρισμα να γίνει με φρυγανιά, αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο τραγανό. Στα αρωματικά, δοκιμάστε με μάραθο και θρούμπι ή ακόμη προσθέστε λίγο κύμινο.

Άλλες συνταγές από το νησί: Σαντορίνη

Τα νησιά των Κυκλάδων