Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Μήλος /

Κατσικάκι με μπελτέ και πατάτες

Κατσικάκι με μπελτέ και πατάτες

Μήλος
Ο μπελτές ή ντοματοζούμι, όπως λένε τον πελτέ ντομάτας στο νησί, είναι βασικό συστατικό σε πολλές συνταγές. Η συμπυκνωμένη γεύση, η αψάδα και τα αρώματα της άνυδρης ντομάτας μεταφέρονται στο κρέας και τις πατάτες δίνοντας μια εξαιρετικά νόστιμη εκδοχή ενός απλού ψητού στον φούρνο.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

1½ κιλό κατσικάκι, μπούτι ή χεράκι, κομμένο σε μεγάλες μερίδες
4 κ.σ. μηλέικο μπελτέ*
2 κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη
1½ φλιτζάνι έ.π. ελαιόλαδο
1 κιλό πατάτες
αλάτι, πιπέρι

* Ο μηλέικος μπελτές είναι πολύ συμπυκνωμένος και αρκετά αλμυρός, όπως άλλωστε και οι
περισσότεροι «σπιτικοί» πελτέδες των Κυκλάδων. Επομένως χρειάζεται πολλή προσοχή στο αλάτισμα του
φαγητού. Αν δεν βρείτε, μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με τους τριπλής συμπύκνωσης που κυκλοφορούν
στην αγορά, αλατίζοντας πλέον κανονικά το φαγητό.

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τον μπελτέ, το πιπέρι και τα μυρωδικά με λίγο ελαιόλαδο και αλείφουμε το κρέας. Το
αφήνουμε να μαριναριστεί για 6-8 ώρες. Βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί το κρέας, τις πατάτες, κομμένες κυδωνάτες, το ελαιόλαδο και νερό τόσο όσο να τις καλύψει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 180°C, φούρνο
για περίπου 3 ώρες. Καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο το ταψί τις πρώτες 2½ ώρες και τα
αφαιρούμε προς το τέλος, για να ροδίσουν όμορφα το κρέας και οι πατάτες.

Παραλλαγές

Γιορτινό φαγητό το ψητό κατσίκι, μαγειρεύεται με πελτέ ή με φρέσκες ντομάτες όταν είναι η εποχή τους στα περισσότερα νησιά. Στη γάστρα, στο ταψί ή στην κατσαρόλα, αρωματίζεται με τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά που προτιμούν στο καθένα ή ακόμη και στο κάθε νοικοκυριό. Από την απλή ρίγανη μέχρι μπαχάρια και κανελογαρίφαλα.

Άλλες συνταγές από το νησί: Μήλος

Τα νησιά των Κυκλάδων