Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Άνδρος /

Αυγά τουρσί

Αυγά τουρσί

Άνδρος
Τσιπουρομεζές πρώτης τάξεως, όπως και όλα τα τουρσιά, ήταν ο τρόπος για να διατηρούνται φρέσκα τα αυγά τις ημέρες που οι κότες δεν ήταν παραγωγικές.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

12 αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1 λίτρο ξίδι από λευκό κρασί

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό με ξίδι και τα αυγά να βράσουν. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη φωτιά και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά να ησυχάσουν. Τα βάζουμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό βρύσης και έπειτα τα καθαρίζουμε. Τοποθετούμε τα αυγά σε ένα αποστειρωμένο βάζο, τα καλύπτουμε με ξίδι, κλείνουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε για 3 ημέρες στο ψυγείο. Όσο πιο πολλές ημέρες τα έχουμε στο ξίδι, τόσο πιο έντονη γίνεται η γεύση τους. Τα σερβίρουμε κρύα, κομμένα σε φέτες.

Παραλλαγές

Στο βάζο, εκτός από το ξίδι, έχουν θέση όλα τα αρωματικά που μας αρέσουν. Θυμάρι, ρίγανη, δενδρολίβανο, θρίμπα, σιναπόσπορος, ακόμη και σκόρδο. Αν θέλουμε να πάρουν και χρώμα, λίγος ζωμός από παντζάρια ή ένα κουταλάκι κουρκουμάς θα δώσουν αντίστοιχα κόκκινη ή κίτρινη απόχρωση στα αυγά μας.

Άλλες συνταγές από το νησί: Άνδρος

Τα νησιά των Κυκλάδων