Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Σύρος /

Ψάρι με ξερή κάππαρη

Ψάρι με ξερή κάππαρη

Σύρος
Τα μικρά λιπαρά ψάρια, όπως τα σαυρίδια και οι κολιοί, αλλά και οι γόπες, από την ψαριά της ημέρας, τηγανίζονται και έπειτα καλύπτονται με την ντοματένια σάλτσα της κάππαρης. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται για την επόμενη ημέρα και παράλληλα γίνονται και νοστιμότερα.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

1 κιλό σαυρίδια, κολιοί ή γόπες
λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι ξερή κάππαρη*
2 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
50 ml έ.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το τηγάνισμα
2-3 ώριμες ντομάτες, στον τρίφτη
αλάτι, πιπέρι
λίγο ξίδι από λευκό κρασί
3-4 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

* Η ξερή κάππαρη μπορεί να αντικατασταθεί με συριανή παστή (στο αλάτι) ή με κάππαρη στην άρμη. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει πρώτα να ξαρμυριστεί και μετά να προστεθεί στη σάλτσα.

Εκτέλεση

Για να ξεπικρίσουμε την κάππαρη τη βάζουμε για 30 λεπτά σε κρύο νερό. Έπειτα τη βράζουμε για 5-10 λεπτά σε άφθονο νερό, τη σουρώνουμε και την ξεπλένουμε. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες δύο φορές.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και αλευρώνουμε ελαφρά τα ψάρια. Τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα σιγοψήνουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό για 10-15 λεπτά και μόλις πιει τα υγρά του προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε συνέχεια και μόλις ροδίσει ρίχνουμε την ντομάτα, την κάππαρη, το ξίδι και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Περιχύνουμε με αυτήν τα ψάρια και τα αφήνουμε να «ποτίσουν».
Αν θέλουμε, σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Παραλλαγές

Όπου υπάρχει κάππαρη ξερή στις Κυκλάδες, μαγειρεύεται με ψάρια. Στην Τήνο, τη Σίφνο και τη Σαντορίνη, πρώτα τηγανίζονται και στη συνέχεια καλύπτονται με ντοματένια σάλτσα κάππαρης.

Άλλες συνταγές από το νησί: Σύρος

Τα νησιά των Κυκλάδων