Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Σύρος /

Ζυμαρικά με κιμά λουκάνικου

Ζυμαρικά με κιμά λουκάνικου

Σύρος
Στην αυθεντική της μορφή, αυτή η συνταγή χρησιμοποιεί τον «ψημένο χοιρινίσιο κιμά», που ετοίμαζαν οι νοικοκυρές στα χοιροσφάγια και τον συντηρούσαν σε πήλινα επισμαλτωμένα δοχεία, σε λίπος (γλίνα). Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη γέμιση από συριανά λουκάνικα, αφού αφαιρέσουμε το εξωτερικό τους περίβλημα.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

500 γρ. σπαγκέτι ή άλλο μακρύ ζυμαρικό, όπως χυλοπίτες

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
500 γρ. «ψημένος χοιρινίσιος κιμάς» ή συριανά λουκάνικα*
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
100 ml κόκκινο ξηρό κρασί
200 ml ντοματοχυμός ή 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας αραιωμένο σε χλιαρό νερό
4-5 κόκκοι μπαχαριού
1 ξυλάκι κανέλας
2-3 γαρίφαλα
αλάτι, πιπέρι

* Αν δεν βρούμε συριανά λουκάνικα, παίρνουμε χοιρινό κιμά από κομμάτι με λίγο λίπος, περασμένο μόνο μία φορά από τη μηχανή, και τον καβουρδίζουμε μαζί με το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά που βάζουν στα συριανά λουκάνικα, δηλαδή πιπέρι,
μπαχάρι και μαραθόσπορο.

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη, πλατιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Αν έχουμε, προσθέτουμε και λίγο χοιρινό λίπος (γλίνα). Προσθέτουμε τον κιμά και τον ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, να λιώσει το λίπος του, ανακατεύοντας συνέχεια για
περίπου 10 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τον ντοματοχυμό ή τον αραιωμένο πελτέ και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι.
Αφήνουμε τη σάλτσα να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει πυκνή υφή.
Στο μεταξύ, σε αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Μόλις ετοιμαστούν, τα σουρώνουμε, τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα του κιμά.
Σερβίρονται με τριμμένο ξερό Ανθότυρο.

Παραλλαγές

Ο κιμάς από τα λουκάνικα είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση για σάλτσες ζυμαρικών. Τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά που προσθέτουμε είναι εκείνα που ταιριάζουν περισσότερο στη γεύση μας. Η συριανή εκδοχή είναι ιδιαίτερα γήινη, χωρίς φρέσκα μπαχαρικά, μια και μαγειρευόταν κυρίως χειμώνα. Το καλοκαίρι, προσθέτουμε και άνηθο ή μάραθο για φρεσκάδα.

Άλλες συνταγές από το νησί: Σύρος

Τα νησιά των Κυκλάδων