Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Σίφνος /

Ρεβιθοκεφτέδες

Ρεβιθοκεφτέδες

Σίφνος
Η τραγανή υφή του ωμού ρεβιθιού και η γλυκύτητα του κρεμμυδιού σε συνδυασμό με τα εκρηκτικά αρώματα της μαντζουράνας και του δυόσμου κάνουν τους σιφνέικους ρεβιθοκεφτέδες ανεπανάληπτους.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

½ κιλό ρεβίθια
½ κιλό πατάτες
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα ή 2 ξερά, τριμμένα στον τρίφτη
1 κ.σ. μαντζουράνα, τριμμένη
1 κ.σ. ξερό δυόσμο, τριμμένο ή 1 ματσάκι (τα φύλλα), ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
έ.π. ελαιόλαδο (για το τηγάνι)

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια αποβραδίς. Την επομένη τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα τρίβουμε μέσα σε μια
βαμβακερή πετσέτα, πιέζοντάς τα στον πάγκο της κουζίνας, να φύγουν τα φλούδια τους. Τα ξεπλένουμε και πάλι καλά. Τα αλέθουμε στη μηχανή του κιμά ή στο μπλέντερ, προσέχοντας όμως να μείνουν πολύ
μικρά κομματάκια και να μη γίνουν σαν αλοιφή. Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις
λιώνουμε με το πιρούνι να γίνουν πουρές. Δεν τις λιώνουμε στο μούλτι γιατί θα γίνουν σαν λάστιχο.
Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε όλα τα υλικά, ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα, αρκετά σφιχτό για να πλάθεται. Το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Πλάθουμε μικρούς σφαιρικούς κεφτέδες και τους πιέζουμε στο κέντρο να πλατύνουν λίγο. Τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, γυρίζοντάς τους δυο-τρεις φορές, μέχρι να πάρουν ένα σκούρο καστανό χρώμα.

Παραλλαγές

Οι σιφνιές νοικοκυρές προσθέτουν η καθεμία το δικό της μυρωδικό, όπως μαϊντανό, άνηθο, ρίγανη, μάραθο. Επίσης, βρασμένα σέσκουλα την άνοιξη ή σπανάκι, ακόμη και κολοκυθάκι, τυρί τριμμένο και αυγά. Στην Πάρο, η ρεβιθάδα της προηγούμενης ημέρας γίνεται πολτός και ζυμώνεται με ψίχα ψωμιού και μυρωδικά, άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό. Στην Ίο, προσθέτουν στο μείγμα αλεύρι, αντί για ψωμί, και ντομάτα τριμμένη, ενώ στην Τήνο τα ρεβίθια είναι βρασμένα και το μείγμα έχει αλεύρι, τυρί, αυγό, δυόσμο, κρεμμύδι και μαϊντανό.

Άλλες συνταγές από το νησί: Σίφνος

Τα νησιά των Κυκλάδων