Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Σίφνος /

Καππαροσαλάτα

Καππαροσαλάτα

Σίφνος
Ονομάζεται σαλάτα, στην ουσία όμως είναι κάππαρη μαγειρεμένη σαν στιφάδο με πολλά κρεμμύδια. Ίσως επειδή τρώγεται κρύα και σερβίρεται σε μικρή ποσότητα για να ανοίγει την όρεξη συνοδεύοντας το τσίπουρο ή μια παγωμένη μπίρα.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

100 γρ. ξερή κάππαρη Σίφνου
½ κιλό κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
1 φύλλο δάφνης
150 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
125 ml έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για να ξεπικρίσουμε την κάππαρη, τη βράζουμε για 5-10 λεπτά, τη σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε
την ίδια διαδικασία άλλες δύο φορές. Στη συνέχεια, την ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό και τη στύβουμε
με τα χέρια για να φύγουν τα υγρά. Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι με τα υγρά του και λίγο νερό, προσθέτοντας αλατοπίπερο και το φύλλο δάφνης. Όταν μαραθεί τελείως, προσθέτουμε το ξίδι, το ελαιόλαδο και
την κάππαρη. Τα μαγειρεύουμε όλα μαζί για περίπου 30 λεπτά ή και περισσότερο, μέχρι να μαλακώσουν
καλά η κάππαρη και το κρεμμύδι και να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει. Η συμβουλή από τις μαγείρισσες είναι μία: μη φοβηθείτε το λάδι, η κάππαρη το ρουφάει σαν σφουγγάρι.

Παραλλαγές

Η σαντορινιά κάππαρη μαγειρεύεται γιαχνί, όπως και στη Σέριφο, με κρεμμύδια, ντομάτες, κρασί και ξίδι για να σερβιριστεί πάνω στη φάβα ή ως ορεκτικό, με παξιμάδια. Στη Σύρο, χρησιμοποιείται κάππαρη παστή που, αφού ξαρμυριστεί, δουλεύεται στο μπλέντερ (όχι στο μούλτι) με ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού, ελαιόλαδο, ξίδι, κρεμμύδι και μαϊντανό. Η εκδοχή της Τήνου είναι πιο απλή, γίνεται με βραστή ξερή κάππαρη ανακατεμένη με λαδόξιδο και σερβιρισμένη με σκορδαλιά από πάνω.

Άλλες συνταγές από το νησί: Σίφνος

Τα νησιά των Κυκλάδων