Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Σέριφος /

Πατατοκεφτέδες

Πατατοκεφτέδες

Σέριφος
Στον μακρύ κατάλογο των ψευτοκεφτέδων οι πατατοκεφτέδες κατέχουν περίοπτη θέση. Είναι χορταστικοί, γίνονται με υλικά που πάντοτε υπάρχουν στο σπίτι και τρώγονται ως ορεκτικό ή ως κύριο πιάτο με σαλάτα.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

1 κιλό πατάτες, βρασμένες με τη φλούδα τους
1 φλιτζάνι Σερφιώτικο τυρί ή Κεφαλοτύρι, τριμμένο
3 αυγά
1 κ.γ. ξερό δυόσμο, τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
έ.π. ελαιόλαδο (για το τηγάνι)

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις αλέθουμε στον μύλο των λαχανικών ή τις λιώνουμε με το πιρούνι,
αλλά δεν τις βάζουμε στο μούλτι για να μη γίνει ο πουρές «λαστιχωτός». Αδειάζουμε τον πουρέ της
πατάτας σε ένα μπολ μαζί με το τυρί, τα αυγά, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά το
μείγμα, που θα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό. Πλάθουμε μικρούς κεφτέδες, σε μέγεθος ενός καρυδιού. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τους κεφτέδες, λίγους λίγους, να τηγανιστούν, φροντίζοντας να τους
βγάλουμε προτού μαυρίσουν. Τους απλώνουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί, που θα τραβήξει το λάδι τους, και τους σερβίρουμε ζεστούς.

Παραλλαγές

Στη νηστίσιμη εκδοχή τους οι πατατοκεφτέδες δεν έχουν αυγά και τυρί, αλλά εμπλουτίζονται με φρέσκα και ξερά μυρωδικά. Τους ταιριάζουν η μαντζουράνα, το θυμάρι ή η ρίγανη και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Άλλες συνταγές από το νησί: Σέριφος

Τα νησιά των Κυκλάδων