Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Σέριφος /

Σουτζουκάκια ρεβιθιών

Σουτζουκάκια ρεβιθιών

Σέριφος
Μια έξυπνη παραλλαγή των ρεβιθοκεφτέδων που παραπέμπει στα σμυρναίικα σουτζουκάκια, αλλά σε νηστίσιμη εκδοχή. Το μυστικό είναι να μην πολτοποιηθούν τελείως τα ρεβίθια για να έχουν ενδιαφέρουσα υφή.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

500 γρ. ρεβίθια
4 κρεμμύδια, τριμμένα στον τρίφτη
1-2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
κύμινο σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
έ.π. ελαιόλαδο (για το τηγάνι)

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
150 ml έ.π. ελαιόλαδο
3 ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα ρεβίθια αποβραδίς σε χλιαρό νερό. Την επομένη το πρωί τα σουρώνουμε και τα ξε-
πλένουμε. Τα στεγνώνουμε καλά και τα κοπανάμε στο γουδί ή τα περνάμε από το μπλέντερ, να μη
γίνουν όμως αλοιφή. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και τα ζυμώ-
νουμε. Τα πλάθουμε σε σχήμα μικρής οβίδας και τα αλευρώνουμε, φροντίζοντας να μην κρατήσουν
πολύ αλεύρι πάνω τους. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά,
λίγα λίγα, για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και να γίνουν τραγανά.
ΣΑΛΤΣΑ: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις ντομάτες και, αν χρειαστεί, και λίγο
νερό. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πήξει η
σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα σουτζουκάκια και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Σερβίρονται ζεστά ή χλιαρά.

Παραλλαγές

Η σάλτσα ντομάτας μπορεί να εμπλουτιστεί με κρεμμύδι και σκόρδο και να πάρει αρώματα από μυρωδικά που της ταιριάζουν πολύ, όπως ο δυόσμος και το θυμάρι ή το θρούμπι. Λίγο ακόμη κύμινο θα τονίσει περισσότερο τη γεύση, ενώ το πανάρισμα σε σιμιγδάλι θα τα κάνει πιο τραγανά.

Άλλες συνταγές από το νησί: Σέριφος

Τα νησιά των Κυκλάδων