Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Σαντορίνη /

Κουνέλι τυραύγουλο

Κουνέλι τυραύγουλο

Σαντορίνη
Μια σάλτσα αυγολέμονο χωρίς... λεμόνι είναι το τυραύγουλο, στην οποία την ένταση δίνει το Νιώτικο Κεφαλοτύρι, όπως σε άλλες περιοχές της χώρας τη δίνει το γιαούρτι.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

1 κουνέλι, κομμένο σε μερίδες
1 πιάτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
450 ml λευκό ξηρό κρασί
5-6 κόκκοι μπαχαριού
700 ml νερό
αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΡΑΎΓΟΥΛΟ
2 αυγά
4 κ.σ. Κεφαλοτύρι, κατά προτίμηση Νιώτικο, τριμμένο

Εκτέλεση

Αλευρώνουμε τα κομμάτια του κουνελιού. Σε μια πλατιά, χαμηλή κατσαρόλα τα τσιγαρίζουμε στο
ελαιόλαδο και φροντίζουμε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε
το μπαχάρι και προσθέτουμε το νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κουνέλι να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει, για περίπου 40-45 λεπτά. Φροντίζουμε να μείνει με 2 ποτήρια
ζωμό, που θα μας χρειαστεί για το τυραύγουλο. Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα κομμάτια
του κουνελιού σε μια πιατέλα και τα κρατάμε ζεστά.
ΤΥΡΑΥΓΟΥΛΟ: Χτυπάμε καλά τα αυγά και προσθέτουμε λίγο λίγο το Κεφαλοτύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα. Κουταλιά κουταλιά, προσθέτουμε στα αυγά τον ζωμό του κουνελιού, συνεχίζοντας το χτύπημα. Ξαναβάζουμε τα κομμάτια του κουνελιού στην κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με το τυραύγουλο. Σερβίρουμε αμέσως, με τηγανητές πατάτες.

Παραλλαγές

Η αυθεντική συνταγή χρησιμοποιεί μόνο μπαχάρι στο μαγείρεμα. Ωστόσο, θα του ταίριαζε 1 δαφνόφυλλο και 1-2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες. Εκτός από το κουνέλι, πολύ πιο σπάνια, όμως, μαγειρευόταν και ο παστός μπακαλιάρος φρικασέ με τυραύγουλο.

Άλλες συνταγές από το νησί: Σαντορίνη

Τα νησιά των Κυκλάδων