Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Σαντορίνη /

Μπραντάδα μπακαλιάρου

Μπραντάδα μπακαλιάρου

Σαντορίνη
Πουθενά αλλού σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν συναντάμε παρόμοια συνταγή με αυτήν που δείχνει να έλκει την καταγωγή της από την εποχή της ενετοκρατίας. Η ονομασία μπορεί να θυμίζει τη γαλλική, πορτογαλική ή ισπανική μπραντάδα, αλλά όχι και τα υλικά ή τη διαδικασία παρασκευής της.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

1 φύλλο παστού μπακαλιάρου (800 γρ.)
λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο + 1-1½ φλιτζάνια (για τη σκορδαλιά)
3 μεγάλες πατάτες, βρασμένες και ξεφλουδισμένες
3-4 σκελίδες σκόρδο
½ φλιτζάνι λευκό ξίδι, από κρασί
2/3 φλιτζανιού πελτέ ντομάτας
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον ξαλμυρίζουμε σε κρύο νερό, για 48 ώρες, αλλάζοντάς
το 3-4 φορές. Καλύτερα να τον βάλουμε πάνω σε μια μικρή σχάρα για να μην ακουμπάει στον πυθμένα
του σκεύους, ώστε να ξαλμυρίσει καλύτερα. Τον στραγγίζουμε, τον στεγνώνουμε και τον αλευρώνουμε. Τον τσιγαρίζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Πολτοποιούμε τις πατάτες και το σκόρδο σε ένα μεγάλο μπολ. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε σταδιακά και αργά το ξίδι και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη, για να φτιάξουμε μια αραιή σκορδαλιά. Η ίδια δουλειά μπορεί να γίνει σε μεγάλο γουδί. Αν χρησιμοποιήσουμε
μπλέντερ, η πατάτα πιθανόν να αποκτήσει μια ανεπιθύμητη, λαστιχωτή υφή.
Αραιώνουμε τον πελτέ με 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Σε μια ρηχή κατσαρόλα βράζουμε τον πελτέ με 2-3
κουταλιές ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά και ενσωματώνουμε τη σκορδαλιά, ανακατεύοντας απαλά με μια
ξύλινη κουτάλα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Απλώνουμε λίγη σκορδαλιά στο ταψί. Στρώνουμε από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου και περιχύνουμε με την υπόλοιπη σκορδαλιά. Ανακινούμε το ταψί να πάει παντού. Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά. Σερβίρεται ζεστή.

Άλλες συνταγές από το νησί: Σαντορίνη

Τα νησιά των Κυκλάδων