Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Πάρος /

Κατσικάκι πατούδο

Κατσικάκι πατούδο

Πάρος
Όπως και το γεμιστό των Μικρών Κυκλάδων, είναι ένα πασχαλινό φαγητό, πληθωρικό, με πολλά αρώματα και γεμάτη γεύση. Πατούδο, πατίδο, πάτουδα είναι λέξεις που χρησιμοποιούνται για τη γέμιση όχι μόνο στις Κυκλάδες, αλλά και στην Κρήτη, ένα υποκοριστικό της λέξης πάτος.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

1 μικρό κατσικάκι ή αρνάκι, πλυμένο και καθαρισμένο
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
η συκωταριά από το κατσικάκι
3 μάτσα φρέσκα κρεμμυδάκια
2 φλιτζάνια βούτυρο
1 κ.σ. γλίνα
250 γρ. ρύζι
½ φλιτζάνι ξερό ψωμί, κομμένο σε κομμάτια
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
250 γρ. τυρί Κεφαλάκι Πάρου ή άλλο Κεφαλοτύρι, κομμένο σε κύβους
1 φλιτζάνι σταφίδες
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το κατσικάκι και το καθαρίζουμε. Κόβουμε τη συκωταριά σε μικρά κομμάτια και τα
κρεμμυδάκια σε ροδέλες. Βάζουμε το μισό βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζουμε τη συκωταριά και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τη γλίνα, το ρύζι, το ψωμί, τον άνηθο, αλατοπίπερο και μόλις
πάρουν χρώμα προσθέτουμε ελάχιστο νερό για να μαγειρευτούν όλα μαζί για μερικά λεπτά.
Απομακρύνουμε τη γέμιση από τη φωτιά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα κομμάτια του τυριού (Κεφαλάκι), τις σταφίδες, αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε με αυτή τη γέμιση
το κατσικάκι και το ράβουμε με χονδρή βελόνα και βαμβακερό σπάγκο. Αλατοπιπερώνουμε το κατσικάκι και εξωτερικά και το αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Το βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο, στους 200°C, φούρνο για 45-60 λεπτά και έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και το
αφήνουμε για 2 ώρες.

Παραλλαγές

Τυλίγουμε το κατσικάκι με την μπόλια του και έτσι μειώνουμε την ποσότητα του βουτύρου, καθώς η μπόλια το προφυλάσσει με το δικό της λίπος. Κάποιες νοικοκυρές προτιμούν να προσθέτουν στη γέμιση περισσότερες σταφίδες (περίπου ½ κιλό) και κομμάτια από παστό χοιρινό ψιλοκομμένα. Στην Κύθνο, την Αντίπαρο και σε άλλα νησιά, μαγειρεύουν το αρνάκι ή το κατσικάκι με περισσότερο ελαιόλαδο και δεν χρησιμοποιούν τη γλίνα.

Άλλες συνταγές από το νησί: Πάρος

Τα νησιά των Κυκλάδων