Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Μύκονος /

Κρεμμυδόπιτα

Κρεμμυδόπιτα

Μύκονος
Όσα τα σπίτια, τόσες και οι εκδοχές της πιο γνωστής μυκονιάτικης πίτας. Εκείνα που δεν αλλάζουν είναι το φρέσκο τυρί, η Τυροβολιά, με την ελαφρά υπόξινη γεύση, το κρεμμύδι και η ζύμη, που πρέπει να είναι χορταστική και αφράτη.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΎΜΗ
800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ ή 1 φακελάκι μαγιά, διαλυμένη σε χλιαρό νερό
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. ξίδι
½ φλιτζάνι (125 ml) έ.π. ελαιόλαδο
+ λίγο επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού και την επιφάνεια της πίτας
200 ml, περίπου, χλιαρό νερό

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1-2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
½ κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
800 γρ. Τυροβολιά*
4 αυγά
1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
250 γρ. λαρδί ή μπέικον, σε κυβάκια (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

ΖΎΜΗ: Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, κάνουμε μια λακκουβίτσα, προσθέτουμε το αλάτι, το ξίδι και το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό, μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη που θα ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα της λεκάνης. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό για να πετύχουμε την επιθυμητή υφή. Την πλάθουμε σε δύο μπάλες, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί ενώ θα ετοιμάζουμε τη γέμιση.

ΓΕΜΙΣΗ: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και ροδίζουμε τα κρεμμύδια για 5-6 λεπτά, να γίνουν διάφανα, αλλά να μη μαυρίσουν. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα μαραίνουμε για 1 λεπτό. Αναμειγνύουμε την Τυροβολιά με τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια, τα αυγά και το μάραθο. Αν χρησιμοποιήσουμε και τα κομματάκια από το λαρδί ή το μπέικον, αφού πρώτα τα ζεματίσουμε για λίγο να φύγει το αλάτι τους, τα προσθέτουμε στη γέμιση. Αλατο-πιπερώνουμε με προσοχή και ανακατεύουμε καλά.

ΠΙΤΑ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε με τον πλάστη τη μία μπάλα της ζύμης σε χονδρό φύλλο, σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας. Λαδώνουμε καλά τον πάτο του ταψιού και απλώνουμε το πρώτο φύλλο, αφήνοντάς το να προεξέχει, ομοιόμορφα, από τα τοιχώματα. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω του. Ανοίγουμε και την άλλη μπάλα της ζύμης σε φύλλο και σκεπάζουμε την κρεμμυδόπιτα. Στρέφουμε τα περισσεύματα του φύλλου προς τα μέσα. Χαράζουμε την επιφάνειά της σε ρόμβους και την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι. Αλείφουμε το πάνω φύλλο με λίγο ελαιόλαδο ή γλίνα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.

Παραλλαγές

Στη ζύμη, αντί για ελαιόλαδο, ξεχωριστή νοστιμιά δίνει μια ίση ποσότητα λιωμέ-νου χοιρινού λίπους (γλίνας). Σε περίπτωση που δεν έχουμε λαρδί, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μπέικον, το οποίο επίσης είναι καλύτερα να έχουμε ζεματίσει από πριν. Στην εποχή τους, μπορούμε να μαράνουμε στο τηγάνι, μαζί με τα πράσινα κρεμμυδάκια, και διάφορα αρωματικά χόρτα (καυκαλήθρες, μυρώνια, φύλλα μπουράντζας, σέσκουλα), φροντίζοντας να είναι στεγνά την ώρα που τα ρίχνουμε στο μείγμα της γέμισης, για να μην αφήσουν υγρά.

Άλλες συνταγές από το νησί: Μύκονος

Τα νησιά των Κυκλάδων