Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Μύκονος /

Φασουλάκια (καφεμάτικα) με την τηγάνιση

Φασουλάκια (καφεμάτικα) με την τηγάνιση

Μύκονος
Ένα πιάτο που μοσχοβολάει γήινα αρώματα. Το μαυρομάτικο φασόλι εμπλουτίζε-ται με μια καβουρδισμένη ξιδάτη αλευρόσαλτσα και μπόλικο κρεμμύδι. Ανάλογες παρασκευές με αλευρόσαλτσες, που ουσιαστικά κάνουν πιο χορταστικό και νόστιμο το φαγητό, συναντάμε σε πολλές αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στην Κρήτη και τη Μακεδονία.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

½ κιλό καφεμάτικα φασολάκια (ή μαυρομάτικα)
150 γρ. ρύζι γλασέ (προαιρετικά)
200 ml έ.π. ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
1 γεμάτη κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2-3 κ.σ. ξίδι από κρασί
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα φασολάκια σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό, σε χαμηλή φωτιά, για 40-45 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά. Αν τα φασολάκια είναι νέας εσοδείας, μπορεί να βράσουν και πιο γρήγορα. Στα 30 λεπτά προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ρύζι. Μόλις δούμε πως αρχίζει να σκάει ο φλοιός των φασολιών, σημάδι πως έχουν γίνει, τα αλατοπιπερώνουμε. Τα σουρώνουμε, κρατώντας λίγο από τον ζωμό τους, και τα ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, τσιγαρίζουμε ελαφρά τα κρεμμύδια και μόλις πάνε να πάρουν χρώμα, ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να καβουρδιστεί κι αυτό, να πάρει χρώμα και να βγάλει ωραίο, γήινο άρωμα. Σβήνουμε με το ξίδι και μερικές κουταλιές από τον ζωμό όπου έβρασαν τα φασολάκια, ανακατεύουμε καλά να μη μείνουν σβόλοι αλευριού και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με τα φασολάκια. Το φαγητό θα πρέπει να έχει την υφή μιας πηχτής ή καλά χυλωμένης σούπας.

Παραλλαγές

Τα φασολάκια με την τηγάνιση είναι νοστιμότατα και σκέτα, μόνο με το κρεμμύδι. Ωστόσο, εκτός ή μάλλον αντί για το ρύζι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο (χειροποίητο) ζυμαρικό κατάλληλο για σούπες (φιδέ κατά προτίμηση). Πιο «αμαρτωλή» εκδοχή είναι να καβουρδίσουμε σε γλίνα (χοιρινό λίπος) ή βούτυρο 3-4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, σε κυβάκια. Ένα είδος κρουτόν δηλαδή.

Άλλες συνταγές από το νησί: Μύκονος

Τα νησιά των Κυκλάδων