Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές /

Χοιρινό με χόντρο

Χοιρινό με χόντρο

Φαγητό της γιορτής και των πανηγυριών, μαγειρεύεται σε μεγάλες ποσότητες για να χορτάσουν όλοι οι καλεσμένοι. Τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά είναι εκείνα που προτιμά ο μάγειρας. Το Κεφαλοτύρι δίνει την επιπλέον ένταση στο φαγητό.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

1.200-1.500 γρ. χοιρινό, σπάλα
½ φλιτζάνι έ.π. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 μασουράκι κανέλα
5 κόκκοι μπαχαριού
2 φύλλα δάφνης
300 γρ. χόντρος (πλιγούρι χοντροσπασμένο)
νερό
Γίδινο σκληρό τυρί (Κεφαλοτύρι), τριμμένο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε το χοιρινό σε κύβους και αφαιρούμε το δέρμα, αλλά αφήνουμε λίγο λίπος. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τα 2/3 από το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το χοιρινό. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα αφήνουμε να γυαλίσουν και τα σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον πελτέ, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.

Βάζουμε τόσο νερό όσο να καλύψει σχεδόν το κρέας και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Σε περίπου 1-1½ ώρα το κρέας θα πρέπει να είναι έτοιμο. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τη μισή σάλτσα στο κρέας και ρίχνουμε την άλλη μισή σε μια κατσαρόλα. Συμπληρώνουμε, αν χρειάζεται, νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τον χόντρο και τη σάλτσα και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά.

Στη συνέχεια, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε. Βάζουμε και το κρέας στην κατσαρόλα με τον χόντρο και το πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.

Όταν το φαγητό μαγειρεύεται σε γιορτές και πανηγύρια, ο χόντρος βράζει στο τέλος μες στο καζάνι, σαν σύβραση.

Παραλλαγές

Τα ζυμαρικά, το ρύζι ή οι πατάτες μπορούν να αντικαταστήσουν τον χόντρο. Θα προστεθούν προς το τέλος του μαγειρέματος, στην κατσαρόλα όπου μαγειρεύουμε και το κρέας.

Άλλες προτάσεις συνταγών

Τα νησιά των Κυκλάδων