Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Μήλος /

Πιταράκια μηλέικα

Πιταράκια μηλέικα

Μήλος
Το κέρασμα για την τσικουδιά, το ορεκτικό στο τραπέζι, το συνοδευτικό του κρασιού. Αυτά είναι το πιταράκι, που κλείνει σε δυο μπουκιές το άρωμα και τη γεύση του νησιού. Έντονη, αρωματική, ιδιαίτερη, σου μένει αξέχαστη.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΎΜΗ
300 γρ. αλεύρι σκληρό (όχι οποιοδήποτε άλλο)
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. τσικουδιά
ή 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
ή 1 κ.σ. λευκό ξίδι
220-250 ml νερό

ΓΙΑ ΤΗ ΓΈΜΙΣΗ
500 γρ. ξερό Μηλέικο τυρί* τριμμένο
1 κρεμμύδι, πολτοποιημένο και πολύ καλά στραγγισμένο
1 κ.σ. ξερό δυόσμο

* Το Ξερό Μηλέικο τυρί είναι σχετικά αλμυρό και έχει έντονη γεύση και αρώματα λαδιού. Αν πρέπει να το αντικαταστήσουμε, επιλέγουμε ένα άλλο Λαδοτύρι και το αναμειγνύουμε με λίγο Κεφαλοτύρι για να πετύχουμε σχετικά ίδιο αποτέλεσμα.

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε καλά τα υλικά της ζύμης,
ώστε να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές και αρκετά σφιχτό μείγμα. Εάν το κρεμμύδι δεν έχει στραγγίξει πολύ καλά, θα αφήσει υγρά στη γέμιση. Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα όχι πολύ λεπτό φύλλο και με
τη βοήθεια ενός φλιτζανιού του τσαγιού κόβουμε δίσκους με διάμετρο περίπου 9 εκατοστά. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και απλώνουμε στο κέντρο κάθε κομματιού ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση. Κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και με ένα πιρούνι πιέζουμε τις άκρες για να κλείσουν καλά.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, κατά προτίμηση ηλιέλαιο, για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να
πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Παραλλαγές

Τα τυροπιτάκια τηγανιού είναι κοινός μεζές όχι μόνο στις Κυκλάδες, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τη διαφορά πάντοτε την κάνει το τυρί και ίσως τα μυρωδικά που χρησιμοποιούμε. Στα περισσότερα νησιά, πάντως, χρησιμοποιείται φρέσκο τυρί, Μυζήθρα ή Ξινομυζήθρα, Αρμεξιά, Πετρωτή κ.λπ. Το ψήσιμο στον φούρνο είναι ένας νεωτερισμός, που δίνει ίσως πιο ελαφρύ αποτέλεσμα από το τηγάνι.

Άλλες συνταγές από το νησί: Μήλος

Τα νησιά των Κυκλάδων