Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Κύθνος /

Σφουγγάτα

Σφουγγάτα

Κύθνος
Δεν έχουν καμία σχέση με το σφουγγάτο, την ομελέτα δηλαδή των υπόλοιπων Κυκλάδων. Είναι μπουκιές τηγανητού τυριού, ένας μεζές που προσφερόταν την Τυρινή της Αποκριάς και σερβίρεται πια όλον τον χρόνο στις ταβέρνες. Χρωστούν το όνομά τους στη σπογγώδη υφή τους.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

(για 20 κομμάτια)
½ κιλό τυρί Ξινό Κύθνου*
2-3 αυγά
λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα ή ξερός, τριμμένος
αλάτι, πιπέρι
2 κ.γ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον (για το πανάρισμα)
έ.π. ελαιόλαδο (για το τηγάνι)

* Το Ξινό είναι φρέσκο ανάλατο τυρί, με δροσερή και ελαφρά όξινη γεύση, που δύσκολα θα βρούμε στα αστικά κέντρα. Παρόμοια αποτελέσματα θα μας δώσει το Τηνιακό Τυράκι, η Πετρωτή της Άνδρου, η μυκονιάτικη Τυροβολιά, αλλά και οι διάφορες Ξινομυζήθρες (με την προϋπόθεση να προσέξουμε το αλάτι και να τις στραγγίξουμε, αν χρειάζεται, πιέζοντάς τες μέσα σε μια πετσέτα, ώστε να απομακρυνθούν τα παραπανίσια υγρά).

Εκτέλεση

Βάζουμε το τυρί, τα αυγά, τον δυόσμο, το αλατοπίπερο και τα 2 κουταλάκια αλεύρι σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε πολύ καλά. Με το μείγμα πλάθουμε μπαλάκια (αν το μείγμα είναι πολύ ρευστό και δεν πλάθεται, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη) σε μέγεθος καρυδιού. Συνήθως δεν χρειάζεται περισσότερο αλεύρι, αφού τα σφουγγάτα είναι στην ουσία τηγανητό τυρί και όχι αλευροκροκέτες.

Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Άλλες συνταγές από το νησί: Κύθνος

Τα νησιά των Κυκλάδων