Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Κίμωλος /

Αθερινόπιτα

Αθερινόπιτα

Κίμωλος
Σφουγγάτο αθερίνας στη Σαντορίνη, γαελλόπιτα στα Δωδεκάνησα, αθερινόπιτα στη Λέσβο, αυτό το πιάτο μαγειρεύεται απ’ άκρη σ’ άκρη του Αιγαίου. Τρία κύρια συστα-τικά, η αθερίνα, το κρεμμύδι και το αλεύρι, δίνουν ένα αποτέλεσμα που ενσωματώνει απόλυτα τη φιλοσοφία της λιτής κουζίνας.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

½ κιλό αθερίνα
2-3 κρεμμύδια
5-6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι
έ.π. ελαιόλαδο (για το τηγάνι)

Εκτέλεση

Πλένουμε την αθερίνα και την αφήνουμε σε σουρωτήρι να φύγουν όλα τα νερά.

Κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και έπειτα σε λεπτές φέτες. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε την αθερίνα με τα κρεμμύδια και το αλάτι και τα πασπαλίζουμε λίγο λίγο με το αλεύρι, ανακατεύοντας με τα χέρια συνέχεια. Προσθέτουμε τόσο αλεύρι, ώστε καθώς ανακατεύουμε το μείγμα να αρχίσει να κολλάει ελαφρά στα χέρια.

Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε βάθος περίπου μισό δάχτυλο. Μόλις κάψει, ρίχνουμε μέσα το μείγμα, πιέζοντάς το ελαφρά με μια σπάτουλα. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να τραγανίσει και να ροδίσει από τη μία πλευρά, για περίπου 2-3 λεπτά. Με τη βοήθεια μεγάλης σπάτουλας ή ενός πιάτου τη γυρίζουμε για να ροδίσει και από την άλλη.

Τη σερβίρουμε καυτή και τη συνοδεύουμε με μια ντοματένια σαλάτα.

Παραλλαγές

Στη Σαντορίνη, κάποιες φορές στο μείγμα προστίθεται και ντομάτα, φρέσκια ή λιαστή. Από μυρωδικά, τη συναντάμε με μαϊντανό, αλλά και με δυόσμο, που της ταιριάζει πολύ. Στις περισσότερες εκδοχές της έχει μια λεπτή στρώση ψαριών. Αν τη θέλουμε παχιά και αφράτη, θα χρειαστεί περισσότερο ελαιόλαδο και χρόνος.

Άλλες συνταγές από το νησί: Κίμωλος

Τα νησιά των Κυκλάδων