Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Νησιά /

Σχοινούσα

Τα νησιά των Κυκλάδων

Σχοινούσα

Η Σχοινούσα βρίσκεται περίπου στο κέντρο του συμπλέγματος των ανατολικών Μικρών Κυκλάδων, στα νότια της Νάξου και βορειανατολικά της Ηρακλειάς. Είναι ένα μικρό, σχεδόν επίπεδο, νησί με χαμηλή βλάστηση έκταση 8, 14 τετραγωνικά χλμ. όπου κατοικούν περί τα 250 άτομα. Το όνομά της, κατά μία εκδοχή προέρχεται από τον Ενετό άρχοντα Σχινόζα (Schinoza). Υπάρχει και άλλη μια εκδοχή, σύμφωνα με την οποία το όνομά της συνδέεται με τους σχίνους που παλαιότερα αφθονούσαν στο νησί. Το «αποτύπωμα» της ύπαρξής τους στο χώμα (σκινόχωμα) κάνει τα χωράφια του νησιού ιδιαίτερα εύφορα. Για αυτό ευδοκιμούν όλων των ειδών τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα φρούτα, υπάρχουν αμπέλια και ελαιώνες. Το νησί φημίζεται κυρίως για το πεντανόστιμό του φάβα-κατσούνι (Pisum sativum) ενδημικό φυτό και των νησιών Αμοργός, Ηρακλειά και της Νάξος (ΠΓΕ) – καθώς και για τα άνυδρα λαχανικά αλλά και για τον ανθό του αλατιού που μαζεύουν από τις κοιλότητες των βράχων στις ακτές. Οι κάτοικοι της Σχοινούσας είναι μεν δεινοί ψαράδες, αλλά ψαρεύουν κυρίως σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Και εδώ τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά βασίζονται στο ντόπιο κατσικάκι, που μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους: στον ξυλόφουρνο γεμιστό, με ρύζι κρεμμυδάκια, άνηθο και τη συκωταριά του, αλλά και εδώ το μαγειρεύουν «πατατάτο», με κόκκινη σάλτσα.

Εστίαση στο νησί Σχοινούσα

Προϊόντα από το νησί Σχοινούσα

Συνταγές από το νησί Σχοινούσα

Τα νησιά των Κυκλάδων