Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Ίος /

Τσιμέτια

Τσιμέτια

Ίος
Όπου υπάρχουν κολοκυθάκια, υπάρχουν και ανθοί· όπου υπάρχουν ανθοί, τους μαγειρεύουν. Με βάση αυτή την αρχή, η συνταγή ζητάει μόνο κολοκυθανθούς, ρύζι, ντομάτα, μυρωδικά και κρεμμύδι. Οι ποσότητες των υλικών και τα είδη των μυρωδικών εξαρτώνται πάντοτε από το χέρι που μαγειρεύει, τα βρισκούμενα και το αν θέλει τη γεύση πιο αρωματική ή πιο «ρυζάτη».
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

40 κολοκυθανθούς
200 γρ. ρύζι καρολίνα
1 φρέσκια ντομάτα, τριμμένη, χωρίς σπόρους
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2-3 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
100 ml έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τους ανθούς, τους καθαρίζουμε και κόβουμε τα κοτσάνια και τους στήμονες. Αναμειγνύουμε το ρύζι με τα υπόλοιπα υλικά και το μισό ελαιόλαδο.

Γεμίζουμε κάθε ανθό μέχρι τη μέση με ένα κουταλάκι και τον κλείνουμε, ενώνοντας τις άκρες του σταυρωτά. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια πλατιά κατσαρόλα. Τους τοποθετούμε κυκλικά, πολύ κοντά τον έναν με τον άλλον, για να μην ανοίξουν.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε βραστό νερό όσο να τους καλύπτει. Για να μην ανοίξουν, τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 έως 30 λεπτά. Σερβίρονται χλιαροί ή κρύοι.

Παραλλαγές

Στη Σαντορίνη, το ίδιο φαγητό λέγεται πουλιά γεμιστά, αφού πουλιά είναι τα άνθη και η λέξη προέρχεται από το ρήμα πουλίζω, που σημαίνει ανθίζω. Στη γέμιση βάζουν και τριμ-μένο κολοκύθι. Στην Τήνο, όπως και στις Μικρές Κυκλάδες και τη Νάξο, οι ανθοί γεμίζονται με φρέσκια Μυζήθρα και τηγανίζονται είτε αλευρωμένοι είτε περασμένοι από αλευροχυλό. Ψιλοκομμένοι, γίνονται τηγανίτες ή κεφτέδες.

Τα νησιά των Κυκλάδων