Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Νησιά /

Ηρακλειά

Τα νησιά των Κυκλάδων

Ηρακλειά

Το δυτικότερο νησί των Μικρών Κυκλάδων, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων από τα ακρωτήρια Γαϊτάνι και Κατωμέρι της νότιας Νάξου. Η έκτασή της είναι 18,07 τετραγωνικά χλμ. Τους χειμερινούς μήνες, όταν κοπάζει η τουριστική κίνηση, οι περισσότεροι από τους περίπου 140 μονίμους κάτοικους του νησιού ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Άλλοτε, βέβαια, καλλιεργούσαν πολλά περισσότερα όσπρια από ότι σήμερα, καθώς και δημητριακά και καπνά. Τώρα τα σημαντικότερα προϊόντα που παράγονται στο νησί είναι τα τυριά (ξινομυζήθρα, μαλάκα, κοπανιστή και ένα σκληρό τυρί, παρόμοιο με το αρσενικό της Νάξου). Εκτρέφουν, όμως, και κατσίκια, αρνιά και χοίρους. Κάποιοι καλλιεργούν ακόμα το φάβα και παράγουν εξαιρετικό, θυμαρίσιο μέλι. Σε αρκετά σπίτια εξακολουθούν να φτιάχνουν αρανιστά, φακές μαγειρεμένες με ένα είδος τραχανά.

Εστίαση στο νησί Ηρακλειά