Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Φολέγανδρος /

Καλασούνα σουρωτένια ή τυρένια

Καλασούνα σουρωτένια ή τυρένια

Φολέγανδρος
Μια πίτα που παραδοσιακά ψηνόταν προς το τέλος της άνοιξης, όταν το Σουρωτό βρισκόταν στην εποχή του. Θυμίζει την κρεμμυδόπιτα της Μυκόνου.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι ζεστό νερό
50 γρ. βούτυρο
1 κ.γ. ξηρή μαγιά
50 ml έ.π. ελαιόλαδο (+ λίγο επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού και την επιφάνεια της πίτας)
1 κ.γ. αλάτι

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
600 γρ. τυρί Σουρωτό*
2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα στον τρίφτη
2 αυγά, χτυπημένα
αλάτι, πιπέρι

* Αν δεν έχουμε φίλους στη Φολέγανδρο, είναι μάλλον απίθανο να βρούμε Σουρωτό. Μπορούμε, όμως, να το
αντικαταστήσουμε με μια κυκλαδίτικη Ξινομυζήθρα ή με κρητική Γαλομυζήθρα.

Εκτέλεση

ΖΎΜΗ: Δουλεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη, ελαστική ζύμη. Αφήνουμε
τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα, σε ζεστό, ξηρό περιβάλλον.
ΓΕΜΙΣΗ: Σε μια λεκάνη αναμειγνύουμε το τυρί, τα κρεμμύδια, τα αυγά και το αλατοπίπερο.
ΠΙΤΑ: Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση και ανοίγουμε δύο φύλλα. Λαδώνουμε ένα σχετικά βαθύ ταψί, που
θα μας δώσει μια «παχουλή» πίτα και στρώνουμε στη βάση του το ένα φύλλο. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη
γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο. Λαδώνουμε και χαράζουμε την επιφάνεια σε τετράγωνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 190°C, φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι το φύλλο να γίνει τραγανό
και να ροδοκοκκινίσει.

Παραλλαγές

Οι καλασούνες κάθε εποχή έχουν και διαφορετικές γεμίσεις. Τον χειμώνα, συνήθως κυριαρχούν τα άγρια χόρτα, όπως και η γλυκιά κολοκύθα. Κάποιες φορές, η καλασούνα αρτύζεται με χάραμα, το φολεγανδρίτικο παστό χοιρινό.

Τα νησιά των Κυκλάδων