Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Ανάφη /

Καβουρμάς αναφιώτικος με ζαφορά

Καβουρμάς αναφιώτικος με ζαφορά

Ανάφη
Το μόνο κοινό που έχει με τον γνωστό μας καβουρμά είναι ότι και τα δύο σιγοβράζουν, όμως αυτό ακριβώς σημαίνει η λέξη στα τουρκικά. Φαγητό γιορτινό, που μα-γειρευόταν τις ημέρες των χοιροσφαγίων. Η ζαφορά δίνει άρωμα και χρώμα
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

1 κιλό χοιρινό πνευμόνι l 150 ml έ.π. ελαιόλαδο
500 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
50 ml δυνατό ξίδι από κρασί l 200 γρ. ρύζι καρολίνα
500 ml ζεστό νερό
6-7 στίγματα (κλωστούλες) ζαφοράς (κρόκου)
αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΈΜΟΝΟ
2 αυγά
χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι

Εκτέλεση

Σε μια πλατιά κατσαρόλα, ζεματίζουμε το πνευμόνι σε νερό που βράζει για 10 λεπτά. Το βγάζουμε και μόλις κρυώσει λίγο το κόβουμε σε μικρά κυβάκια, περίπου 1,5 εκ. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και μόλις κάψει ρίχνουμε τα πνευμόνια. Τα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε για 5-6 λεπτά. Σβήνουμε με το ξίδι, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο που να καλύπτει τα υλικά μας και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να σιγοβράσουν, για τουλάχιστον 30 λεπτά. Ελέγχουμε αν χρειάζεται κι άλλο νερό. Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε το ρύζι, ανακα-τεύουμε 2-3 φορές και προσθέτουμε το νερό και τη ζαφορά. Ελέγχουμε τη γεύση και αλατοπιπερώνουμε. Όταν γίνει το ρύζι, θα πρέπει να έχει μείνει λίγο ζουμάκι.

Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα και στη συνέχεια τον χυμό λεμονιού. Με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο λίγο ζωμό και τον προσθέτουμε στο αυγολέμονο. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και την ανακινούμε καλά.

Σερβίρουμε αμέσως.

Τα νησιά των Κυκλάδων