Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Συνταγές / Αμοργός /

Ξιδάτο

Ξιδάτο

Αμοργός
Το Ξιδάτο είναι ένα από τα πιάτα που σε διάφορες παραλλαγές θα συναντήσουμε σε όλες τις Κυκλάδες και εκφράζουν τη φιλοσοφία μιας εποχής όπου η σπατάλη οποιασδήποτε τροφής ισοδυναμούσε με... έγκλημα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια παραλλαγή του δημοφιλέστατου πατσά, που σερβιριζόταν έπειτα από ολονύκτια πανηγύρια ή άλλα ξεφαντώματα.
Maximize icon Recipe Featured Image

Υλικά

1 κοιλιά (πατσάς) από αρνί ή κατσίκι γάλακτος
1 εντεριά από αρνί ή κατσίκι γάλακτος
9-10 σκελίδες σκόρδο
100 ml ξίδι από λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά την κοιλιά, αλλάζοντας συχνά χλιαρό νερό με ξίδι. Κόβουμε τα έντερα και τα πλένουμε καλά σε νερό με ξίδι. Τα βράζουμε μαζί με την κοιλιά από 10 λεπτά, 2-3 φορές, σε καθαρό νερό που το αλλάζουμε. Τα ξαναβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν σε μπόλικο αλατισμένο νερό, για τουλάχιστον 1 ώρα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και κρατάμε χωριστά τον ζωμό τους. Μόλις κρυώσουν λίγο, τα ψιλοκόβουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον ζωμό να πάρουν βράση.

Χτυπάμε το σκόρδο καλά στο γουδί ή στο μπλέντερ και το ανακατεύουμε με το ξίδι. Προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις. Σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά πιάτα.

Παραλλαγές

Στη Νάξο, τον πατσά τον λένε κεφαλόποδα, όνομα που δηλώνει ότι στα υλικά πρέ-πει να προστεθούν και ψαχνά από το κεφαλάκι. Στην Κίμωλο, που προσθέτουν μπελτέ είναι κόκκινος. Στο Κουφονήσι, στην απλή του μορφή, με κοιλιές κυρίως, σερβίρεται στα πανηγύρια, με μεγαλύτερο του Αγίου Γεωργίου, στις 23 Απριλίου. Στη Σύρο, ήδη στις αρχές του 20ού αιώνα, οι Χιώτες σέρβιραν στα καφενεία τους πατσ(ι)ά, με κοιλιές και ποδαράκια, ένα χορταστικό, δυναμωτικό και οικονομικό πρωινό –κυρίως– γεύμα που τιμούσαν εκπρόσωποι όλων των κοινωνικών τάξεων.

Τα νησιά των Κυκλάδων