Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Νησιά /

Δονούσα

Τα νησιά των Κυκλάδων

Δονούσα

Η Δονούσα, το βορειότερο νησί των νοτιοανατολικών Κυκλάδων που η έκτασή του μόλις φθάνει τα 13,65 τετραγωνικά χλμ. είναι ένα μικρό κομμάτι ξηράς, μεταξύ Νάξου και Αμοργού, με περίπου 160 μόνιμους κατοίκους. Παρότι μικρό το νησί αυτό ήταν, από πολύ παλιά, διατροφικά αυτάρκες. Οι κάτοικοί του καλλιεργούσαν στα άνυδρα χωράφια τους κριθάρι, σιτάρι, φάβα-κατσούνι (Pisum sativum), κρεμμύδια, πατάτες, αμπέλια και καπνά. Οι ίδιοι ζύμωναν το ψωμί τους, έπηζαν μόνοι τους τα τυριά τους, εκτρέφανε ζώα και έτσι είχαν και κρέας για τις μαγειριές τους, που συχνά μαγείρευαν με τα όσπριά τους και τα λαχανικά τους. Οι περισσότεροι εξακολουθούν να εκτρέφουν κατσίκια και χοίρους, να φυτεύουν κηπευτικά και να ψαρεύουν, όποτε δεν είναι απασχολημένοι με τις αγροτικές δουλειές. Σήμερα που η γεωργία έπαψε να είναι η βασική τους δραστηριότητα, οι καλλιέργειές τους περιορίζονται σε κάποια λιγοστά λαχανικά, που μπορεί, ανάλογα με την εποχή, να είναι ξυλάγγουρα, αμπελοφάσουλα και ντοματάκια, ενώ αρκετοί εξακολουθούν να τυροκομούν για οικιακή χρήση γευστικά χλωρά τυριά, όπως αξαλομυζήθρα, ξινομυζήθρα, μυζήθρα, αλλά και κεφαλοτύρι και το λεγόμενο «σκληρό τυρί». Κάποιοι παστώνουν ακόμα το κρέας των χοιροσφαγίων και φτιάχνουν καβουρμά (κομματάκια χοιρινού τα οποία τηγανίζουν στο λίπος του). Στα περισσότερα σπίτια φτιάχνουν εκείνα τα ιδιαίτερα, λεπτά ζυμαρικά τα οποία ονομάζουν «κλωστά», καθώς και πιταρίδια και αρανιστά. Τα χαρακτηριστικότερα πιάτα της τοπικής κουζίνας είναι το γεμιστό κατσίκι με ρύζι και το κοκκινιστό κατσικάκι με πατάτες, που είναι γνωστό ως πατατάτο. Ο επισκέπτης μπορεί να έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει το τοπικό τυροπιτάρι ή χορτόπιτες με σέσκουλα και μάραθο.

Εστίαση στο νησί Δονούσα