Aegean Cuisine

Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…

Βρίσκεστε εδώ:

Αρχική / Προϊόντα / Κρασί /

ΑΗΔΑΝΙ

Προϊόντα με καταγωγή

Κρασί

Ανακαλύψτε!

Τα μοναδικά προϊόντα των Κυκλάδων

ΑΗΔΑΝΙ

Αηδάνι , ΠΓΕ Κυκλάδες, Αηδάνι 100%. Αµπελώνες: Πύργου, Μεγαλοχωρίου, Ακρωτηρίου, Εµπορείου. Οινοποίηση: Ο τρύγος έγινε με το χέρι και τα σταφύλια παρέμειναν σε ψυκτικό θάλαμο για 12 ώρες πριν το πιεστήριο. Η ζύμωση πραγματοποιήθηκε με γηγενείς ζύμες και ελεγχόμενη θερμοκρασία 16 έως 18oC διαρκώντας 30 μέρες. Ωρίµανση: Για 6-8 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Εµφιάλωση: Αφιλτράριστο. Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά: Κίτρινο χρώμα. Λεπτά αρώματα γαρδένιας και μικρών λευκών ανθέων, αλλά και αρώματα εσπεριδοειδών. Κομψή υφή και αλμυρή επίγευση. Πρόταση σερβιρίσµατος: Ελαφριά λευκά τυριά, δροσερές σαλάτες και πλατό φρούτων. Προτεινόµενη θερµοκρασία σερβιρίσµατος: στους 12-14oC. Επιδέχεται παλαίωση για 2 με 3 χρόνια. Ιστορία ετικέτας: Όταν το Αηδάνι ήταν έτοιμο για πρώτη φορά, ο Χαρίδημος Χατζηδάκης και η Κωνσταντίνα Χρυσού συζητούσαν στο τραπέζι του σπιτιού τους για το νέο κρασί που θα εμφιάλωναν έτσι ώστε να αποφασίσουν την κατάλληλη ετικέτα για τη φιάλη. Η Στέλλα Χατζηδάκη ήταν 3,5 ετών τότε, καθόταν δίπλα τους και ζωγράφιζε. Κάποια στιγμή η Κωνσταντίνα κοίταξε τις ζωγραφιές της Στέλλας και αναφώνησε πως μια παιδική ζωγραφιά της κόρης τους θα ήταν η ιδανική ετικέτα για το συγκεκριμένο κρασί! Έπεισε λοιπόν τον Χαρίδημο (ο οποίος αρχικά δεν συμφωνούσε 100%) ότι δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή, καθώς συμβολίζει τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια που γεύεται κανείς όταν δοκιμάζει την ποικιλία Αηδάνι. Η ετικέτα σχεδιάστηκε από τη Στέλλα Χατζηδάκη σε ηλικία 3,5 ετών.
Maximize icon Product Featured Image

Παραγωγός

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
Το Οινοποιείο Χατζηδάκη ιδρύθηκε το 1997 από τον Χαρίδημο Χατζηδάκη και την Κωνσταντίνα Χρυσού. Πριν, και οι δύο ήταν υπάλληλοι του Οινοποιείου Μπουτάρη στη Σαντορίνη, εκείνος Υπεύθυνος Οινολόγος κι εκείνη Υπεύθυνη Φιλοξενίας. Όλα ξεκίνησαν όταν η Κωνσταντίνα έδειξε έναν παραμελημένο αμπελώνα της οικογένειάς της, σε υψόμετρο 330 μέτρων στο χωριό Πύργος Καλλίστης. Εκεί υπήρχε μια σπηλιά, όπου κυριολεκτικά την μεταμόρφωσαν με λίγα χρήματα, πολλή προσωπική εργασία, μεράκι και πάθος, σε ένα μικρό Οινοποιείο ή όπως το έλεγε ο Χαρίδημος σε ένα “Καναβάκι”. (Κάναβα έλεγαν και λένε οι Σαντορινιοί τα μικρά οικογενειακά τους Οινοποιεία). Ο αμπελώνας όπου βρισκόταν το “Καναβάκι” ήταν ακαλλιέργητος από το 1956 κι έτσι αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία, να καλλιεργηθεί βιολογικά. Ήταν ο πρώτος αμπελώνας στη Σαντορίνη που καλλιεργήθηκε βιολογικά και είχε πιστοποίηση από τη ΔΗΩ. Στη συνέχεια, σε κάθε αμπελώνα που αγόραζαν ή ενοικίαζαν ο Χαρίδημος και η Κωνσταντίνα, εφάρμοζαν βιολογική καλλιέργεια. Κι έτσι είμαστε στην ευχάριστη θέση αυτή τη στιγμή, το Οινοποιείο Χατζηδάκη να είναι ο μόνος πιστοποιημένος βιολογικός καλλιεργητής του νησιού και εφαρμόζει τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας σε ΟΛΟΥΣ τους αμπελώνες του. Πιστεύουμε πολύ στην ποιότητα της πρώτης ύλης. Όπως έλεγε ο Χαρίδημος Χατζηδάκης, “ένα καλό κρασί φτιάχνεται στο Οινοποιείο, ένα άριστο κρασί στον Αμπελώνα”. Το 2000 το “Καναβάκι” άρχισε να είναι πια πραγματικά ιδιαίτερα μικρό για τις ανάγκες παλαίωσης του Vinsanto σε βαρέλια. Κι έτσι αγοράστηκε ένας Αμπελώνας, ο οποίος είχε ακριβώς από κάτω μία αρκετά μεγάλη σπηλιά. Εκεί έγινε το κελάρι του Οινοποιείου. Σε εκείνο το σημείο, στον επαρχιακό δρόμο Πύργου - Εμπορείου, μεταφέρθηκε από το 2016 το Οινοποιείο Χατζηδάκη. Είναι ένα ιδιαίτερο Οινοποιείο που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, γιατί είναι εξολοκλήρου υπόσκαφο. Αυτό του επιτρέπει να έχει φυσικώς κατάλληλη θερμοκρασία, με άλλα λόγια, άριστες συνθήκες για την παραγωγή και την ωρίμανση των κρασιών! Από τον Αύγουστο του 2017, μετά τη σοκαριστική απώλεια του Χαρίδημου Χατζηδάκη, η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, πήρε την τολμηρή απόφαση, κόντρα στις “σειρήνες”, να ΜΗΝ πουλήσει το Οινοποιείο. Mαζί με τα αδέρφια της, Αντώνη και Αριάδνη, αλλά έχοντας στο πλευρό τους, τη μητέρα τους Κωνσταντίνα και μία ομάδα νέων ταλαντούχων ανθρώπων, που ο βασικός κορμός τους αποτελείται από εκείνους που είχαν την τύχη και τη χαρά να εργαστούν δίπλα στον αείμνηστο Χαρίδημο, συνεχίζουν σαν μια γροθιά με ακόμη μεγαλύτερο πάθος, “έχοντας το κεφάλι ψηλά”. Το έμψυχο δυναμικό του Οινοποιείου συνεχίζει να παράγει οίνους ποιότητας, σε περιορισμένες ποσότητες και προσανατολισμένους στην έκφραση του terroir του νησιού, μέσα από τις γηγενείς ποικιλίες της Σαντορίνης, κάνοντας αποκλειστικά ζυμώσεις με ιθαγενείς ζύμες. Τα κρασιά του Οινοποιείου Χατζηδάκη ΔΕΝ έχουν προσθήκη χημικών παραγόντων, αφήνουμε τον χρόνο να τα ωριμάσει και εμφιαλώνονται ΠΑΝΤΑ αφιλτράριστα. Είναι κρασιά φτιαγμένα από ανθρώπους νέους, πιστούς στην φιλοσοφία της οικογένειας Χατζηδάκη, για ανθρώπους που αγαπούν το ποιοτικό κρασί της Σαντορίνης, που εκφράζει την απόλυτη τυπικότητα του νησιού. Το Οινοποιείο Χατζηδάκη, έχει “ανοιχτές τις πόρτες του” ΟΛΗ τη διάρκεια του χρόνου! Φθινόπωρο, Χειμώνα, Άνοιξη και Καλοκαίρι, οποιαδήποτε στιγμή βρεθεί κανείς στη Σαντορίνη, τον υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά!!! Οι καταρτισμένοι συνεργάτες του Οινοποιείου είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά τους, κατόπιν ραντεβού. Η ξενάγηση ξεκινά συνήθως από τον υπόσκαφο χώρο όπου βρίσκονται οι ανοξείδωτες δεξαμενές παραγωγής του κρασιού και καταλήγει στον χώρο της κάβας των βαρελιών, όπου παλαιώνει το Vinsanto (Οίνος φυσικώς γλυκύς) περισσότερο από 6 χρόνια! Εκεί, στη σπηλιά παλαίωσης των κρασιών σε βαρέλια, υπάρχουν μοναστηριακά τραπέζια και πάγκοι όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να καθίσουν και να απολαύσουν 6 διαφορετικά κρασιά του Οινοποιείου μας. Κάθε κρασί παρουσιάζεται αναλυτικά από τους συνεργάτες μας. Τα κρασιά τα συνοδεύουν γραβιέρα Νάξου και παξιμάδια ή κριτσίνια. Για την ξενάγηση μέσα στους χώρους του Οινοποιείου και τη γευστική δοκιμή των κρασιών, ο επισκέπτης θα χρειαστεί περίπου μια ώρα, πολλές φορές και περισσότερο, αν έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αρκετές ερωτήσεις. Από την νέα χρονιά θα υπάρχει μέσα στους χώρους του Οινοποιείου σε ένα παρασπήλαιο, ένα οινοφυλάκιο, μια βιβλιοθήκη κρασιού, με όλες τις παλιές εσοδείες. Οι επισκέπτες μας έχουν τη δυνατότητα να μάθουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με τις ποικιλίες της Σαντορίνης, τα κρασιά της, το μικροκλίμα του νησιού, αλλά και για το σπάνιο κλάδεμα και τη βιολογική καλλιέργεια που εφαρμόζουμε σε όλους τους αμπελώνες που καλλιεργούμε. Σας περιμένουμε να σας γνωρίσουμε, να σας μυήσουμε στον Σαντορινιό αμπελώνα, αλλά και στα κρασιά μας που παράγονται αποκλειστικά και μόνο από αυτόν και σε αυτόν. Είναι μεγάλη χαρά για εμάς να μεταλαμπαδεύουμε τη γνώση μας, να παρουσιάζουμε την κουλτούρα όλης μας της ομάδας, που με αφοσίωση και κοινό όραμα συνεχίζει σαν μια γροθιά! Γιατί δεν είμαστε ομάδα είμαστε ιδέα!!!

Άλλες σχετικές προτάσεις

Κρασί

Ποικιλιακή Σύνθεση / Οινοποίηση: 100% Μαυροτράγανο από τον εκπληκτικό αμπελώνα Clos Stegasta. Ζύμωση με ολόκληρα τσαμπιά και άσπαστες ρώγες σε...

Κρασί

Ποικιλιακή Σύνθεση / Οινοποίηση: Ένα χαρμάνι 80% Αυγουστιάτη και 20% Μαυροτράγανο, από τους αμπελώνες Σπαρβέρι και Άγιος Δημήτριος σε υψόμετρο...

Κρασί

Νυχτέρι, ΠΟΠ Σαντορίνη, Ασύρτικο 100% Αµπελώνας: Μεγαλοχωρίου. Οινοποίηση : Ο τρύγος έγινε σε υπερώριμα σταφύλια με το χέρι και παρέμειναν...

Κρασί

Rosette, ΠΓΕ Κυκλάδες, Μανδηλαριά 100% Αµπελώνες: Πύργου, Μεγαλοχωρίου, Ακρωτηρίου και Εμπορείου. Οινοποίηση: Ο τρύγος πραγματοποιήθηκε με το χέρι και τα...

Κρασί

Μαυροτράγανο, ΠΓΕ Κυκλάδες, Μαυροτράγανο 100% Αµπελώνες: Πύργου, Μεγαλοχωρίου και Ακρωτηρίου. Η ιδιαίτερη, σπάνια, ποικιλία που τη συναντά κανείς σε λιγότερο...