Οι Κυκλάδες είναι μια χούφτα ανεμοδαρμένα, θαλασσοδαρμένα και μοναδικής ομορφιάς νησιά καταμεσής του Αιγαίου. Ο μύθος θέλει να κάνουν κύκλο γύρω από τη Δήλο την γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης…
Ανακαλύψτε τη μαγεία του Αιγαίου, όπου τα γαλάζια νερά συναντούν τα λευκά χωριά, η παράδοση ζει σε κάθε γωνιά. και κάθε νησί κρύβει τη δική του ιστορία…
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Τι είναι το Aegean Cuisine
Το δίκτυο Aegean Cuisine υποστηρίζεται από τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου με τη συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Είναι ένα δίκτυο μελών-επιχειρήσεων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, οι οποίες επιθυμούν και υπόσχονται να προσφέρουν στους επισκέπτες αιγαιοπελαγίτικο συναίσθημα και εμπειρία μέσω της γαστρονομίας.
Γεννήθηκε με σκοπό την αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας προς όφελος της ανάδειξης και προβολής των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, αλλά και της δημιουργίας και προώθησης του θεματικού τουρισμού των νησιών μας. Στην πρωτοβουλία Aegean Cuisine μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις των Νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, οι οποίες πληρούν ορισμένα κριτήρια, η εκπλήρωση των οποίων διασφαλίζει ότι τα προϊόντα, τα αγαθά ή οι υπηρεσίες τις οποίες προσφέρουν αντανακλούν και αναδεικνύουν την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα του Αιγαίου, πληρούν συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές και προσφέρουν στον επισκέπτη-πελάτη συναίσθημα και εμπειρία. Το «κατώφλι», στη συγκεκριμένη προσπάθεια, απαρτίζουν οι χώροι εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία κ.λπ.) και γενικά παντού όπου ο επισκέπτης έρχεται σε άμεση επαφή με τις γεύσεις των νησιών, τις συνταγές, τα προϊόντα και τα κρασιά. Για το λόγο αυτό δόθηκε εξ ανάγκης προτεραιότητα ένταξης σε αυτές τις επιχειρήσεις, θεωρώντας τις αυτοδίκαια σαν τους πρεσβευτές της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης αλλά ταυτόχρονα και της σύγχρονης εκδοχής της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας. Τα εστιατόρια-μέλη γίνονται πρεσβευτές της προσπάθειας ανάπτυξης, ως γαστρονομικοί προορισμοί, των νησιών του Νότιου Αιγαίου, εμπλουτίζοντας πλέον το λεξιλόγιο όλων μας με νέες λέξεις, απόρροιες μιας νέας νοοτροπίας: δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη «τουρίστας», αλλά «επισκέπτης», δεν «πουλάμε» προϊόντα ή «προσφέρουμε» υπηρεσίες αλλά «χαρίζουμε» απλόχερα και γενναιόδωρα συναισθήματα και εμπειρίες μέσα από τις αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις και από την πατροπαράδοτη, έμφυτη νησιώτικη φιλοξενία.
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων είναι ο αρμόδιος φορέας για την ανάπτυξη του δικτύου στο Νομό Κυκλάδων, μέσα από την υλοποίηση ποικίλων δράσεων, εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών. Στις Κυκλάδες αυτή τη στιγμή υπάρχουν από 23 νησιά, 190 πιστοποιημένα εστιατόρια-μέλη, του δικτύου Aegean Cuisine, τα οποία ανήκουν στις εξής κατηγορίες για τη διευκόλυνση του επισκέπτη: Δημιουργική Κουζίνα, Εστιατόριο, Παραδοσιακό Εστιατόριο, Ταβέρνα, Ψαροταβέρνα, και Μεζεδοπωλείο. Ταυτόχρονα, το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει δημιουργήσει μητρώο προϊόντων από παραγωγούς των Κυκλάδων που προτείνονται ως “Aegean Cuisine Recommended”. Αυτή τη στιγμή το μητρώο αποτελείται από 506 προϊόντα, 101 παραγωγών, που καλύπτουν 27 κατηγορίες. Με όχημα το δίκτυο Aegean Cuisine, στόχος είναι να προσφέρουμε στους επισκέπτες ποιοτικές και ολοκληρωμένες γαστρονομικές εμπειρίες, μέσα από τις οποίες θα γνωρίσουν και θα αγαπήσουν τα προϊόντα που παράγονται στα νησιά μας, θα τα αναζητούν και θα αποτελούν κοινωνούς του γαστρονομικού πλούτου και πολιτισμού του Αιγαίου.